Update vaccinatiecentrum RupeLaar dd. 14 april 2021

Gepubliceerd op woensdag 14 april 2021 11 u.

Wie in Aartselaar, Boom, Hemiksem, Niel, Rumst of Schelle woont, kan zoals geweten voor het coronavaccin terecht op het Wetenschapspark in Niel. De bevolking wordt hiervoor per brief uitgenodigd en dat volgens de prioritaire groepenlijst.

Er is geen reden tot ongerustheid als u nog geen uitnodiging kreeg van het vaccinatiecentrum. De uitnodigingen worden verstuurd naarmate de toeleveringen van het vaccin.

Zoals alle andere vaccinatiecentra in Vlaanderen gaat het alsmaar vlotter met het vaccineren. Gemiddeld is nu al 1 op de 5 - 1 op de 4 zelfs bijna - van de 18+ inwoners uit de Rupelstreek een eerste keer gevaccineerd. Zo krijgen vandaag woensdag 80-plussers hun tweede prik en 65-plussers hun eerste.?

Vorige week deden we een oproep om op het uur van de afspraak te komen en niet te vroeg. Dat wierp afgelopen zaterdag zeker zijn vruchten af dus we herhalen onze vraag nog eens. Voortaan zal wie meer dan een half uur te vroeg komt en met de wagen is niet meer toegelaten worden op de parking. Enkel zo zorgen we er voor dat lange files vermeden worden.

Tegelijk vragen we nog eens om niet het eerste uur van de dag te bellen naar ons infopunt. Dat is traditioneel de meest drukke moment en u riskeert dan lang aan de lijn te hangen, maar we zijn er een hele dag voor al uw vragen.

Vaccinatieschema

Volgende week wordt er op vrijdag 23 en zaterdag 24 april gevaccineerd. De week erna is dat vrijdag 30 april en maandag 3 mei. Er zijn dan zo'n 2000 Pfzier-BioNTech beschikbaar. 

Zodra we over nog meer vaccins beschikken, schalen we uiteraard de dagen en uren op.

Tot slot heeft u wellicht ook het nieuws van de Qvax-reservelijst van de Federale overheid gehoord. Iedereen kan zich daar ongeacht zijn of haar leeftijd op registreren. Wie zich eerder al rechtstreeks via https://vaccinatiecentrumrupelaar.be/  op de reservelijst liet zetten, krijgt natuurlijk nog altijd voorrang. Mensen die zich na 12 april registeren worden door RupeLaar samengevoegd met de mensen die zich registreren op de website van de Federale Overheid (Qvax) en zullen dus later worden opgeroepen. Indien u zich al geregistreerd hebt via RupeLaar hoeft u zich niet opnieuw te registreren.
 
Hoe geraakt u het makkelijkst in het vaccinatiecentrum?
Per auto

Het vaccinatiecentrum is bereikbaar via de rotonde komende van de N171 of Pierstraat. Om het verkeer naar het vaccinatiecentrum vlot te laten verlopen, zal de toegang tot de Galileilaan vanop de Matenstraat eenrichtingsverkeer worden ingesteld.

Gele bewegwijzering gidst u vanaf beide richtingen. Een parkeerwachter begeleidt u ter plaatse verder.

Met het openbaar vervoer 

Met buslijn 295 Antwerpen-Niel-Boom kan u afstappen aan het kruispunt van de Pierstraat met de ’s Herenbaan.

Met buslijn 500 kan u aan de halte Reet Hof Daman gebruik maken van onze shuttledienst tot aan het vaccinatiecentrum. Opgelet: deze shuttle rijdt enkel tijdens de openingsuren van het vaccinatiecentrum.

Per trein

De NMBS kondigde aan dat vanaf zondag 21 maart iedereen die zich van en naar een vaccinatiecentrum moet verplaatsen een gratis treinticket krijgt. Het gratis treinticket is een heen- en terugticket, geldig in tweede klasse, en dat alleen op de dag van de vaccinatie. Wie gebruik wil maken van het ticket, wordt gevraagd het samen met de uitnodiging of de afspraakbevestiging voor de vaccinatie spontaan te tonen aan de treinbegeleider.

Meer info:

https://www.belgiantrain.be/nl/tickets-and-railcards/overview-discount/vaccination-ticket

Concreet zou u dan kunnen afstappen aan het station van Niel en daar met een deelfiets van Cloudbike verder rijden.

Hebt u aangepast vervoer nodig of bent u minder mobiel?

U kan een aanvraag doen bij Vlotter. Dat kan

  • via onze telefooncentrale (03 269 30 00, op werkdagen van 9u tot 19u), wij verbinden u dan door naar Vlotter;
  • of per mail aanvragen via vervoer@vlotter.be
  • of u kan rechtstreeks bellen op 03 843 39 12 (Rolkar Rivierenland): let op: enkel op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9u tot 12u en van 13u tot 16u. Of via mail vervoer@vlotter.be Dit aangepast vervoer is berekend op een vast tarief van 10 euro.
Per taxi

Er zijn met de deelnemende taxibedrijven afspraken gemaakt rond tarieven en dergelijke. Zo betaalt u het vast tarief van 20 euro om u heen en weer te laten rijden naar het vaccinatiecentrum. Via ons infopunt 03 269 30 00 kunt u de taxicentrale bereiken.

Met de fiets - deelfiets

U kan met de fiets het vaccinatiecentrum bereiken via de ’s Herenbaan of de Galileilaan. Ook met de slimme deelfietsen van Cloudbike kan u ons bereiken. Een fietsenparking is voorzien links van onze inkomtent. Er zijn extra deelfietsen geplaatst aan het Hof van Daman en aan de bushalte in de Matenstraat aan de Parkwijk/Niel am See.

Ter herinnering:

Zonder uitnodiging kan u geen afspraak maken. Het is dus onnodig om hiervoor al vooraf te bellen naar het vaccinatiecentrum.

Tot slot …
Zijn de vaccins veilig?

We krijgen uiteraard net als andere vaccinatiecentra de vraag of de vaccins wel veilig zijn.

Het vaccin – van welke producent ook - is veilig en uitgebreid getest. De administratieve procedure was korter omdat het van wereldbelang is. Alle veiligheidsstappen werden gezet. De Europese goedkeuring garandeert dat het betrouwbare vaccins zijn. Bijwerkingen zijn mogelijk, maar meestal zijn ze mild en gaan ze spontaan over.

Mensen die gevaccineerd worden bij ons, krijgen ook een flyer mee met daarop meer informatie over die mogelijke bijwerkingen.