Brandweer Rivierenland

Hulpverleningszone Rivierenland bestaat uit 15 brandweerposten over 19 gemeenten, met in totaal zo’n 410.000 inwoners. Deze posten waren vroeger gemeentelijke (of stedelijke) brandweerkorpsen. Sinds de brandweerhervorming en de start van de hulpverleningszones op 1 januari 2015 worden de brandweerdiensten in België niet langer georganiseerd door individuele steden en gemeenten. Door samen te smelten, brengen de verschillende korpsen hun capaciteit, kunde, ervaring en procedures samen.

Gemeenten
Aartselaar 
Berlaar 
Bonheiden 
Boom 
Bornem 
Duffel 
Heist-op-den-Berg 
Hemiksem 
Lier 
Mechelen
Niel
Nijlen
Putte
Puurs
Rumst
Schelle
Sint-Amands
Sint-Katelijne-Waver
Willebroek

Bestuur
De hulpverleningszone wordt bestuurd door het zonecollege. Het college is samengesteld uit vijf burgemeesters, aangevuld met de zonecommandant.

De zoneraad heeft de bevoegdheid over de organisatie en het beheer van de brandweerzone. Deze bevoegdheden zijn te vergelijken met die van de gemeenteraad. De raad bestaat uit de burgemeesters van alle gemeenten van de zone en de zonecommandant.

De zonecommandant en het managementteam staan in voor de dagelijkse leiding van de zone. Zij kunnen beroep doen op de technische commissie voor advies over de operationele organisatie, aankoop materieel,…

De dagdagelijkse werking van de brandweerposten wordt gecoördineerd door de postoversten (vroegere brandweercommandanten).

Het operationeel personeel bestaat uit 150 beroepsbrandweermensen en 660 vrijwilligers. Daarnaast zijn er ook nog administratieve en technische personeelsleden.

Contactgegevens
Maatschappelijke Zetel: Brandweerzone Rivierenland, Grote Markt 21, 2800 Mechelen
Algemeen: Brandweerzone Rivierenland, Plattebeekstraat 11, 2800 Mechelen, Tel. 015 28 02 80, info@bwzr.be

Brandweerpost Niel: Volkenbondstraat 80, 2845 Niel, postoverste.niel@bwzr.be

Een greep uit het takenpakket:
• vervoeren en verzorgen van een drenkeling
• ontploffing
• bevrijden van een opgesloten persoon in een lift
• dringend vervoer van zieken en gekwetsten
• leegpompen van kelder als gevolg van overstroming of lekkage aan de waterleiding
• tussenkomst bij overstroming of ramp

Sommige interventies zijn gratis, voor andere moet u betalen. Dit is zo bepaald door de wet en vastgelegd in het zogenaamde retributiereglement van Brandweerzone Rivierenland.

Vanaf 1 januari 2021 werkt Brandweerzone Rivierenland met een nieuwe versie van dit retributiereglement. Wilt u weten wat de brandweerinterventies vanaf 2021 kosten, dan kan u dit raadplegen op hun website: https://rivierenland.brandweerzone.be/pagina/ons-retributiereglement

 Meer info: www.brandweerzonerivierenland.be

theme-sub-title

Wil je graag op de hoogte blijven van wat er gebeurt in Niel?

Schrijf je in voor de digitale nieuwsbrieven die jou interesseren.
Ik wil de nieuwsbrief ontvangen

Deel deze pagina