Budgethuis laat jongeren uit Rupelstreek proeven van leven op eigen benen

Niel, 14 maart 2022 – Bij alleen gaan wonen komt heel wat kijken, zoals zelf een budget beheren. Om jongeren daar beter op voor te bereiden, halen het Geïntegreerd Breed Onthaal, het lokaal bestuur Niel, BudgetInZicht Boom Mechelen Lier en De Ideale Woning het “Budgethuis” opnieuw naar de Rupelstreek na de eerdere geslaagde editie in 2018. Dat doen ze in aanloop naar de Week van het Geld (maandag 21 tot en met zondag 27 maart 2022).

De Ideale Woning stelt een leegstaand pand in de Oudstrijdersstraat 1 in Niel ter beschikking. De verschillende welzijnspartners richtten dit in als inleefhuis, met meubels die uitgeleend werden door tweedehandswinkel Cirkels van ECOSO. De komende weken kunnen jongeren uit het vijfde en zesde middelbaar er op een interactieve manier kennismaken met wat het leven kost en wat ze in orde moeten brengen om veilig te leven.

Op maat van jongeren

Een klasbezoek aan het “Budgethuis” bestaat onder meer uit een rondleiding langs de verschillende kamers waar een waaier aan thema’s aan bod komt: van boodschappen doen, energiebesparingstips, en afvalsortering, tot administratie en kledij. Daarnaast is er een budgetspel. Tot slot krijgen de jongeren verschillende uitdagingen voorgeschoteld, zoals een appartement zoeken dat binnen hun budget past en de meest voordelige energieleverancier vinden.

“We zijn heel trots dat we opnieuw gastgemeente mogen zijn voor dit waardevolle project dat sterk aansluit bij de leefwereld van jongeren. Een goede kennis van financiën en administratie is onontbeerlijk om succesvol een leven op eigen benen uit te bouwen. Dat is meer dan ooit zo nu het leven steeds duurder wordt. Dat extra financiële educatie nodig is blijkt ook uit het feit dat jonge twintigers vaak komen aankloppen bij ons OCMW voor steun.” zo vertelt Anne Troch, schepen voor OCMW, woonbeleid, welzijn, armoedebestrijding en gelijke kansen.

Het “Budgethuis” loopt nog tot en met vrijdag 29 april 2022.