Camera op ophaalwagen detecteert zwerfvuil en sluikstort

Innoverende technologieën slim integreren in onze dagelijkse werking. Dat is kort samengevat de kern van het project ‘slim beheer van openbaar domein’. Binnen dit project ging Igean samen met gemeente Niel en 13 andere gemeenten binnen het werkingsgebied, aan de slag om met behulp van camera’s op ophaalwagens beelden en gegevens te verzamelen over het openbaar domein.


Dankzij deze informatie en de achterliggende software intelligentie, kan nu de controle op het openbaar domein geautomatiseerd worden én sneller of proactief opgetreden worden!
Het project heeft als doel om oplossingen te zoeken voor vaak voorkomende meldingen die herhaaldelijk voor frustraties zorgen bij de burger te voorkomen, namelijk zwerfvuil en sluikstorten.


Maar nu in mensentaal… We installeren een vaste camera boven op de cabine van 1 van onze ophaalwagens. Wanneer deze ophaalwagen in 1 van de deelnemende gemeenten rondrijdt om gft, pmd of huisvuil op te halen, wordt de camera geactiveerd en filmt de camera het openbaar domein. De beelden worden geanalyseerd door slimme software die op basis van algoritmes en eerdere beelden steeds zal ‘bijleren’ en dus ook gerichtere informatie aanlevert. De software zal dus zwerfvuil of sluikstorten herkennen. Met deze informatie is de gemeente niet alleen op de hoogte van de locatie van de overlast, maar kan men meteen juist inschatten welke middelen moeten worden ingezet om het zwerfvuil of sluikstort op te ruimen.


Er werd nauwlettend op toegezien dat dit alles verloopt in overeenstemming met de geldende camera- en privacywetten . Gezichten, nummerplaten en andere persoonlijke gegevens worden onherkenbaar gemaakt! Wil u hierover meer weten, verwijzen we graag naar de privacy verklaring op onze website: Klik hier

Eind augustus reed de 1ste ophaalwagen in Edegem al uit, vanaf volgende week zal ook de Igean-wagen op zijn route mee de strijd aangaan tegen zwerfvuil en sluikstorten.
Op die manier werken we efficiënt samen aan een betere leefomgeving!