Coronacrisis - Corona snel- en zelftesten

Corona Sneltest

Bent u bezorgd over uw gezondheid (of over symptomen), dan vraagt u best eerst advies aan uw huisarts.

De klassieke “PCR-test” is de meest betrouwbare test om personen te testen op COVID-19, maar er is ook een toenemend aanbod van sneltesten.

  • Voor wie sneltesten geschikt zijn, staat duidelijk beschreven in de officiële testprocedure op de website van Sciensano: https://covid-19.sciensano.be/sites/default/files/Covid19/COVID-19_Case%20definition_Testing_NL.pdf. Elk gebruik van sneltesten buiten deze officiële teststrategie wordt afgeraden. Belangrijk is dat sneltesten momenteel nog af te raden zijn bij mensen die geen symptomen hebben. Het is nog te onduidelijk hoe betrouwbaar ze dan zijn. Daarom kan het resultaat van een sneltest ook nooit quarantaine-maatregelen opheffen als er een verhoogd risico is om besmet te zijn.
  • Meer informatie over wat u van sneltesten kan verwachten, hoe betrouwbaar ze zijn en welke risico’s ze inhouden, kan u ook vinden op de website van Zorg en Gezondheid: https://www.zorg-en-gezondheid.be/sneltesten-antigeentesten

Corona-zelftest

Als u bezorgd bent over uw gezondheid (of symptomen), vraag dan eerst advies aan uw huisarts.

De resultaten van zelftesten die te koop worden aangeboden, zijn niet heel betrouwbaar. Er circuleren op internet ook namaaktesten. Deze testen zijn niet verboden, maar worden ten stelligste afgeraden. Informeer u steeds goed vooraleer u een zelftest overweegt.

  • Meer algemene overwegingen bij het nut en de risico’s van zelftesten en screenen op eigen initiatief vindt u op de website over bevolkingsonderzoek: https://www.bevolkingsonderzoek.be/nl/screenen-op-eigen-initiatief/wat-is-belangrijk-bij-een-screening-op-eigen-initiatief.
  • Meer informatie over corona-zelftesten kan u ook vinden op de website van het Federaal Agentschap Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten: https://www.fagg.be/nl/news/coronavirus_zelftests_niet_langer_verboden_maar_het_fagg_waarschuwt_voor_verkeerde