Coronacrisis - Welke Naarstige Naai(st)ers helpen alle Nielenaren aan een mondmasker?

Volgens medische experten heeft het met de huidige maatregelen – “blijf in uw kot” en blijf steeds op minstens 1,5 m afstand van anderen – voor de meesten onder ons weinig zin om een (handgemaakt) mondmasker te dragen.

Maar er komt een ogenblik, vroeger of later, waarop de huidige maatregelen heel geleidelijk worden versoepeld. Een ogenblik waarop er terug meer klanten in winkels worden toegelaten en waarop weer meer mensen het openbaar vervoer gaan gebruiken. Dan wordt het moeilijk om altijd op 1,5 meter afstand van elkaar te blijven.

In die volgende fase gaan mondmaskers wel een belangrijke rol spelen, dixit experts. Ze zullen weliswaar nooit dezelfde bescherming bieden als goede handhygiëne, hoesten of niezen in de mouw, of quarantaine bij symptomen. Wel zijn ze een gepast middel om virusoverdracht naar anderen te voorkomen. Anders gezegd: een handgemaakt mondmasker dragen, heeft tot doel om uw omgeving te beschermen – eerder dan uzelf.

Het gemeentebestuur wil zich voorbereiden op deze volgende fase.

Daarom: bent u handig met een naaimachine? Dan roepen wij u op om vrijwillig mee aan de slag te gaan als Naarstige Naai(st)er en zo mee te zorgen voor een handgemaakt mondmasker voor alle inwoners van Niel.

Wij leggen u hierna uit wat u nodig heeft en hoe u te werk gaat.

 

Hoe werkt een zelfgemaakt mondmasker?

Het mondmasker werkt als een kussensloop: onderaan zit een opening met een omslag. Daarin kan een vervangbare filter geschoven worden die door de omslag op zijn plaats gehouden wordt. De filter die het makkelijkst te vinden en te gebruiken is, is die van een stofzuigerzak.

 

Wat heeft u nodig?

  • Voor de buitenkant: goed ademende stof, die geen vocht kan absorberen; gebruik bij voorkeur een synthetische stof (polyester) of katoen
  • Voor de binnenkant: idealiter “non-woven” of vlies (polypropyleen) van een andere kleur dan de stof van de buitenkant; ook katoen kan eventueel dienst doen
  • Linten (geen elastiek, dit is meestal niet bestand tegen de hoge sterilisatietemperatuur)
  • Vervangbaar filtermateriaal (stofzuigerzak, koolstoffilter, …)

Opgelet!

Om het mondmasker (telkens opnieuw) steriel te kunnen maken, moet het gewassen worden op 90°. Het is daarom raadzaam om de stof en de linten eventueel voor te wassen vóór u aan de slag gaat. Zo bent u zeker dat (een deel van) het masker niet krimpt bij de eerste (hete) sterilisatiebeurt.

Lukt het u niet om bepaalde benodigdheden te pakken te krijgen? Stuur dan een mail naar onze collega lieve.janssens@niel.be. Zij zal u contacteren om te bespreken hoe wij u kunnen helpen.

 

Hoe maakt u een mondmasker?

Zelf een mondmasker maken, is relatief eenvoudig. Enkel de plooitjes erin vouwen, vergt enige handigheid.

De volledige handleiding van, of zoals goedgekeurd door, de Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid vindt u in de bijlagen hieronder. Andere patronen die circuleren, zijn niet getest en zijn mogelijks niet of minder veilig.

De handleiding geeft u alle details (voorzorgsmaatregelen, patroon en instructies) en legt u stap voor stap uit hoe u te werk gaat. Het is belangrijk dat u deze stappen en het ontwerp nauwgezet volgt. U zal bv. lezen dat er best gewerkt wordt met stoffen in verschillende kleuren. Dat helpt ervoor zorgen dat het mondmasker altijd met dezelfde kant binnen/buiten zal worden gedragen. Alleen op die manier kan het besmettingsgevaar zo veel mogelijk beperkt worden.

 

Hoe bezorgt u de mondmaskers?

Breng de afgewerkte mondmaskers naar het Huis van de Nielenaar. Dit kan maandag tot vrijdag tussen 9h en 12h en op woensdag ook tussen 14h en 16h.

Mocht het voor u onhaalbaar zijn om uw werkstukken af te leveren in het Huis van de Nielenaar? Stuur ook dan een mail naar onze collega lieve.janssens@niel.be. Zij zal met u contact nemen om een passende oplossing te zoeken.