Vaccinatie

Laat u vaccineren tegen COVID-19 en griep

Vanaf midden september 2023 start een nieuwe COVID-19-vaccinatiecampagne. Het vaccin wordt sterk aanbevolen voor personen die kwetsbaar zijn om door COVID zwaar ziek te worden en voor wie werkt in de zorg. Voor andere personen staat het vrij om zich te laten vaccineren. Om gevaccineerd te worden, maakt u een afspraak met uw huisarts of apotheker. Het COVID-vaccin blijft gratis voor iedereen. Net als de voorbije jaren wordt ook griepvaccinatie aanbevolen voor wie kwetsbaar is.

Voor wie aanbevolen?

Met COVID-vaccinatie willen we vermijden dat mensen zwaar ziek worden. Het is daarom aanbevolen voor wie het meeste risico loopt om ziek te worden:

  • iedereen vanaf 65 jaar
  • personen die langdurig verblijven in een zorgvoorziening, zoals in de woonzorgcentra
  • personen met bepaalde onderliggende gezondheidsproblemen zoals long- of hartaandoeningen (het overzicht staat op laatjevaccineren.be)
  • alle personen met een verzwakte weerstand
  • zwangere vrouwen
  • en alle personen werkzaam in de zorgsector in en buiten zorginstellingen.

Voor deze personen is ook griepvaccinatie aanbevolen. Voor andere personen is vaccinatie niet specifiek aanbevolen, maar het staat u vrij om u te laten vaccineren.

Wanneer vaccineren?

COVID-vaccinatie kan u krijgen vanaf midden september. Griepvaccinatie vanaf midden oktober. De vaccins kunnen op hetzelfde moment gegeven worden. Vraag advies aan uw arts of apotheek wanneer u best gevaccineerd wordt en of de vaccins samen gegeven kunnen worden. Het is belangrijk uw bescherming op te bouwen voor het aantal besmettingen met COVID en griep begint te stijgen in de herfst- en wintermaanden.

Waar vaccineren?

Om gevaccineerd te worden, maakt u een afspraak met je huisarts of apotheker. Zij plannen momenten in wanneer ze vaccineren tegen COVID-19 en griep. Er komen geen vaccinatiecentra. De overheid zal ook geen uitnodiging meer sturen naar uw thuisadres. Op uw werk kan het zijn dat de bedrijfsgeneeskundige dienst griepvaccinatie aanbiedt. COVID-vaccinatie zal enkel aangeboden worden in zorgvoorzieningen, niet in andere bedrijven.

Welk vaccin?

De beschikbare vaccins tegen COVID en griep beschermen zeer goed tegen het risico zwaar ziek te worden of opgenomen te moeten worden in het ziekenhuis. Voor COVID-19 is een vaccin van Pfizer op komst dat aangepast is aan de huidige virusvariant. Dat zal gebruikt worden zodra dat beschikbaar is.

Andere voorzorgsmaatregelen

Naast vaccinatie zijn er nog een paar goede gewoontes om te vermijden dat u of andere personen besmet raken met luchtwegaandoeningen:

Was regelmatig uw handen met water en zeep.

  • Ventileer plaatsen waar u met veel mensen samen bent.
  • Hoesten en niezen? Gebruik een papieren zakdoek en werp die weg. Geen zakdoek? Nies in uw elleboog.
  • Ziek? Blijf dan thuis. Draag een mondmasker als u dan toch op het openbaar vervoer of op drukke plaatsen komt.

Alles over vaccinatie leest u op www.laatjevaccineren.be.

Vragen en antwoorden over vaccins: