Coronacrisis - Soorten coronatests

Er zijn vandaag verschillende soorten coronatests. We lijsten ze hieronder beknopt voor u op, van meest betrouwbaar tot minst betrouwbaar:

1. PCR-test

Een verpleegkundige gaat met een wisser diep in uw neus of keel. Dat staal wordt nadien geanalyseerd in een labo. Dit is de meest betrouwbare test, maar het resultaat krijgt u pas na 1 à 2 dagen.

2. Speekseltest

Deze test gaat in het speeksel op zoek naar sporen van het virus. Zo’n speekseltest kan u gewoon thuis doen, maar u moet die nog wel opsturen naar een labo voor analyse. U moet dus even wachten op de uitslag.

3. Sneltest

Een sneltest wordt afgenomen door apothekers en artsen: net als bij de PCR-test gaan ze met een lange wisser in uw neus of keel. Na 15 minuten kent u het resultaat. Nadeel is dat deze test alleen betrouwbaar is als die binnen de 5 dagen na de eerste symptomen wordt afgenomen.

4. Zelftest

Zoals de naam al verklapt, kan u een zelftest gewoon thuis doen. Ook hier wordt gebruik gemaakt van een wisser, maar die is wel een stuk korter dan de wisser van bij een PCR-test of een sneltest. Net als bij de sneltest kent u na een kwartier al het resultaat. Omdat u de test zelf doet, is het resultaat vaak niet helemaal betrouwbaar. Heeft u in de laatste 3 maanden corona doorgemaakt? Dan is deze test geen goede optie voor u.

Hoe doe ik correct een zelftest?