Coronamaatregelen - update 27 juli 2020

Gepubliceerd op maandag 27 juli 2020 17 u.
Welke maatregelen zijn van toepassing in de gemeente Niel?

 

Het aantal coronabesmettingen ten zuiden van Antwerpen neemt razendsnel toe. De cijfers van vandaag, 27 juli, tonen aan dat er de voorbije 7 dagen in Niel 7 nieuwe bevestigde besmettingen zijn vastgesteld. Dat komt neer op 67 besmettingen voor elke 100.000 inwoners, terwijl de alarmdrempel op 20 ligt.
 
Zowel de nationale veiligheidsraad, de gouverneur als het gemeentebestuur namen daarom extra maatregelen. De belangrijkste daarvan lijsten we hierna even voor u op.

 

Mond- en neusmaskers

Verplicht vanaf 12 jaar

 • in de publieke delen van de openbare gebouwen, in winkels en bij de kapper;
 • in de horeca, behalve wanneer men aan de eigen tafel zit 
 • op alle openbare plaatsen op het ganse grondgebied van de gemeente, tenzij
  • u aan het joggen, fietsen of sporten bent;
  • u een medische aandoening heeft en hierover een doktersattest kan voorleggen;
  • u fysiek zwaar werk verricht.

Op advies van de huisartsenkring, de verantwoordelijke noodplanning en de lokale politie zijn de regels in Niel op dit punt strenger dan de regels die de federale overheid en de provincie Antwerpen opleggen (de laatste spreekt over een mondmaskerverplichting in "drukke publiek toegankelijke plaatsen"). Deze strengere regels zijn ook van toepassing in de andere gemeenten uit de Rupelstreek en in Aartselaar.

De algemene verplichting heeft het voordeel van de duidelijkheid. Ze laat geen speelruimte voor meningsverschillen of misverstanden over wat wel en niet "druk" is.

Overigens moet u ook op het recyclagepark voortaan een mondmasker dragen.

Tot slot, het lokaal bestuur beveelt het dragen van een mond- en neusmasker ook sterk aan in bedrijven, in het verenigingsleven en op alle andere plekken. De bedrijfsleiders in Niel zijn hiertoe expliciet en persoonlijk aangeschreven.

 

Sociale contacten beperken

 • De sociale bubbel wordt met ingang van 29 juli beperkt tot 5 vaste personen per gezin (niet per lid van het gezin), kinderen jonger dan 12 jaar niet meegerekend. Deze 5 zijn "vast" voor een periode van 4 weken. Het is aangewezen om deze 5 contacten (naam, adres en telefoonnummer) vast te leggen en te noteren;
 • Niet-begeleide evenementen, zoals samenscholingen, uitstappen en familiebezoeken worden beperkt tot hoogstens 10 personen. Deze regel dus o.a. voor recepties en feestmaaltijden (zoals huwelijksfeesten), plus voor activiteiten in de buitenlucht. Ook hier worden kinderen niet meegerekend om tot het cijfer van 10 te komen. Voor zomerkampen, speelpleinwerking en andere begeleide activiteiten is er een uitzondering.
 • Respecteer de fysieke afstand van minstens 1,5 meter ook zo veel mogelijk binnen uw sociale bubbel
 • Stel privéfeesten zo veel mogelijk uit

 

Winkel alleen

Iedereen moet weer alleen naar de winkel, uitgezonderd -12-jarigen of mensen die hulp nodig hebben.

U mag maximum 30 minuten in de winkel blijven.

 

Evenementen

Vanaf 1 augustus zijn op evenementen nog

 • hoogstens 100 mensen toegelaten indien het evenement binnen doorgaat;
 • maximum 200 aanwezigen toegelaten indien het evenement in buitenlucht plaatsvindt.

Mondmaskers zijn verplicht en de organisatoren moeten strikt de regels volgen, of hun evenement annuleren als de veiligheid niet volledig gegarandeerd is.

 

Contactopsporing en registratieverplichting

 • Verplichte registratie van gegevens van de klanten in de horecazaken; de gegevens worden 14 dagen bewaard
 • Ook bij sportlessen en in wellnesscentra is er vanaf nu registratieplicht
 • Aanbevolen registratie van klanten/bezoekers in bedrijven en andere handelszaken

 

Testing 

Huisartsen en spoeddiensten merken een sterke toeloop van het aantal mensen dat wil of moet worden getest. De capaciteit van de pre-triageposten wordt daarom terug opgevoerd.

Voelt u zich ziek? Neem dan altijd eerst contact met uw huisarts. Hij/zij zal, indien nodig en bij vermoeden van coronabesmetting, voor u een afspraak maken in het pre-triagepunt van AZ Rivierenland.

Ga niet op eigen houtje naar de consultatieruimte aan het ziekenhuis. Dat heeft geen zin want zonder afspraak, die u alleen krijgt via uw dokter, kan u er niet terecht.

 

Reizen en quarantaine

Op de website van de federale overheidsdienst Buitenlandse Zakenvindt u voor welke (delen van) landen code rood, oranje of groen geldt. Keert u terug uit een land of gebied dat

 • rood is ingekleurd, dan moet u verplicht in quarantaine;
 • oranje is ingekleurd, dan is quarantaine aanbevolen.

Vanaf 1 augustus zou al wie naar België terugkeert van vakantie in het buitenland minstens 48 uur voor thuiskomst een digitaal formulier moeten invullen. Deze maatregel zou voor iedereen gelden, ook voor wie terugkeert uit "groene" of "oranje" landen en gebieden. Hij is bedoeld om bij een eventuele besmetting andere Belgen op hetzelfde vakantieadres te kunnen verwittigen. 

Het digitaal formulier is op dit ogenblik nog niet beschikbaar.

 

Gouden regels

De gouden regels blijven gelden.

 1. Was vaak de handen met water en zeep; geef geen hand of kus; hoest of nies in je elleboog.
 2. Let extra op bij mensen die gevoelig zijn voor het virus
  • mensen ouder dan 65 jaar;
  • mensen met diabetes of problemen aan het hart, de longen of de nieren;
  • mensen die gevoelig zijn voor infecties.
 3. Blijf op 1,5 meter afstand van de ander; deze afstandsregel geldt voor iedereen, behalve voor mensen binnen hetzelfde gezin, voor kinderen tot en met 12 jaar onderling en voor mensen met wie er nauwer contact is, d.w.z. binnen de sociale bubbel van 5 volwassenen van uw gezin.
 4. Indien u de afstandsregel niet kan respecteren, draag dan een mondmasker.
 5. Spreek zo veel mogelijk buiten af. Kan dit niet? Verlucht de ruimte dan goed.