Coronacrisis - Nuttige informatie voor de Nielenaren

De federale overheid en de provincie Antwerpen stelden een lijst op met vragen en antwoorden die van toepassing zijn op alle gemeenten.

U kan ze vinden door op onderstaande link te klikken. 

FAQ federale overheid

Update 5/11/2021: mondmaskerplicht tijdens de kermisperiode

Naar aanleiding van de stijgende coronacijfers, is het vanaf 5 tot en met 15 november verplicht om een mondmasker te dragen op de kermis en dat tijdens de openingsuren van de kermis en op het ganse kermisparcours (Emile Vanderveldelaan, Elisabethplein, Heideplaats en Rupelstraat).

Ook op de jaarmarktdag (8 november) is het verplicht een mondmasker te dragen op het jaarmarktparcours (Dorpsstraat, Ridder Berthoutlaan, Schuttershofstraat en Sint-Hubertusplein).

Meer info over de mondmaskerplicht 

Update 11/6/2021: versoepelde mondmaskerplicht

De politieverordering ivm de mondmaskerplicht in de Provincie Antwerpen werd ingetrokken. Op basis van het Ministrieel Besluit van 28 oktober 2020, blijft het mondmasker verplicht:

 • op het openbaar vervoer vanaf het betreden van de luchthaven, het station, op het perron of een halte in de bus, de (pre)metro, de tram, de trein of elk ander vervoersmiddel dat door een openbare overheid wordt georganiseerd. Het rijdend personeel van de openbare vervoersmaatschappijen is niet verplicht om de mond en de neus te bedekken, voor zover enerzijds de bestuurder goed geïsoleerd is in een cabine en anderzijds een affiche en/of zelfklever aan de gebruikers de reden aangeeft waarom de bestuurder geen masker draagt;
 • de inrichtingen en plaatsen waar horeca-activiteiten toegelaten zijn, zowel voor de klanten als voor het personeel, tenzij gedurende het eten, drinken, of aan tafel zitten;
 • in winkels en winkelcentra;
 • In winkelstraten, op markten, en op elke private- of publiek druk bezochte plaats, dewelke worden bepaald door de bevoegde lokale overheid en afgebakend met een aanplakking die de tijdstippen preciseert waarop de verplichting van toepassing is;
 • in conferentiezalen, auditoria, gebedshuizen en bezinningsplaatsen;
 • in bibliotheken, spelotheken en mediatheken;
 • in musea;
 • in gebouwen der erediensten en de gebouwen bestemd voor de openbare uitoefening van de niet-confessionele morele dienstverlening;
 • bij verplaatsingen in de publieke en niet-publieke delen van de gerechtsgebouwen, alsook in de zittingszalen bij elke verplaatsing en, in de andere gevallen overeenkomstig de richtlijnen van de Kamervoorzitter;
 • tijdens evenementen, culturele en andere voorstellingen, sportieve wedstrijden en sporttrainingen en congressen;
 • tijdens de handelsbeurzen, met inbegrip van de salons;
 • op markten, jaarmarkten, braderijen, brocante- en rommelmarkten, en kermissen, zowel voor de markt- en kermiskramers en hun personeel tijdens het uitbaten van hun kraam of attractie;
 • in voor het publiek toegankelijke ruimtes van inrichtingen die behoren tot de culturele, feestelijke, sportieve, recreatieve en evenementensector.

Het mondmasker of elk alternatief in stof mag occasioneel worden afgezet om te eten en te drinken, en wanneer het dragen ervan onmogelijk is omwille van de aard van de activiteit.
Wanneer het dragen van een mondmasker of elk alternatief in stof niet mogelijk is omwille van medische redenen, mag een gelaatsscherm worden gebruikt.

Daarnaast blijft het in Niel verplicht om:

 • een mondmasker te dragen op (jaar)markten
 • een mondmasker te dragen in delen van openbare gebouwen, zoals het Huis van de Nielenaar en de bibliotheek, die toegankelijk zijn voor het publiek.

In het bezit van een coronavoucher? Dit zijn de regels

Had u een pakketreis geboekt die vorig jaar werd geannuleerd en hebt u tussen 20 maart en 19 juni 2020 een tegoedbon ontvangen van de reisorganisator? Dan bent u waarschijnlijk in het bezit van een coronavoucher. Die is minimum 1 jaar geldig. Een groot deel van deze vouchers is ondertussen ouder dan 1 jaar dus stelt zich de vraag: wat nu? Wat zijn de regels en welke stappen kan u ondernemen? Boekt u in deze onzekere tijden best een nieuwe pakketreis of laat u zich beter uitbetalen?

Alle info vindt u hier 

 

Het Huis van de Nielenaar is enkel toegankelijk na afspraak

Het lokaal bestuur verzekert uiteraard de verdere dienstverlening, en dit op verschillende manieren.

 • Indien u vragen heeft, neem dan zeker eerst een kijkje op deze website. Via de zoekfunctie kan u daar wellicht al antwoorden vinden.
 • Heeft u een attest of ander document nodig of wenst u een adresverandering door te geven? Maak dan gebruik van het E-loket. Heel veel van onze dienstverlening kan namelijk digitaal gebeuren.
 • Kan u via het E-loket niet bekomen wat u nodig heeft en wenst u een afspraak? U kan een afspraak maken via deze link, per mail via secretariaat@niel.be, of telefonisch op 03 451 11 10. Voor veelgestelde vragen over onze dienstverlening op afspraak, klik hier.
 • Mocht u online niet de informatie vinden die u zoekt of vindt u het omslachtig om het E-loket te gebruiken? Bel dan het algemeen nummer van ons gemeentebestuur op 03 451 11 10. Onze medewerkers helpen u dan graag verder.
 • Voor de aankoop van huisvuil- en PMD-zakken kan u terecht
  • in het Q8 tankstation, Matenstraat, Niel
  • in Gulf tankstation, Provinciale Steenweg, Schelle
  • bij Alvo Supermarkt, Boomsestraat Hellegat
  • bij Carrefour, Antwerpsestraat Niel
  • bij Ergasia, Antwerpsestraat Niel
  • bij Delhaize, Schelle.
 • De budgetmeter aan de ingang van het Huis van de Nielenaar is toegankelijk.

 

De bibliotheek in Niel is weer open sinds 17 juli 2020

De bibliotheek in Hemiksem is, uitgezonderd op dinsdagen, terug open sinds 18 mei 2020.

De bib in Niel is sinds 17 juli 2020 opnieuw open op haar nieuwe adres in de Emile Vanderveldelaan 30. Voor meer info, klik hier.

In de bib moet u een mondmasker dragen.

 

De politiezone Rupel herneemt haar lokale politie-onthalen vanaf 1 september 2021

Nu de coronamaatregelen verder versoepelen, herneemt de Lokale PolitieZone Rupel haar politie-onthaal in het Huis van de Nielenaar. Vanaf 6 september 2021 kan u opnieuw iedere maandag tussen 17u30 en 19u30 terecht bij het wijkteam. Een afspraak maken is nodig en kan op 03 443 09 00. Meer informatie: http://politiezonerupel.be/openingsuren.

U kan ook steeds terecht in het zonecommissariaat (Jozef Van Cleemputplein 5, Boom) dat iedere dag geopend is van 8u00 tot 20u00. U kan hen voor niet-dringende politiehulp contacteren op 03 443 09 00 of via het online contactformulier.

Het Energiek Loket van Igean start opnieuw in augustus 2020

Voor de precieze data en andere nuttige info, klik hier.

Sinds 19 mei 2020 zijn er opnieuw de wekelijkse markten op dinsdag en zaterdag

Markten waar voedsel verkocht wordt en kleine kermissen blijven open, maar het nuttigen van drank en voeding is er niet toegelaten; rommelmarkten, kerstmarkten, winterdorpen, e.d. zijn verboden.