Grijze zandbij

Als binnenkort de lente eraan komt, worden ook de grijze zandbijen actief. De grijze zandbij vliegt van begin maart tot eind mei. 

In maart zijn eerst de mannetjesbijen actief, een paar dagen later ook de vrouwtjes. Zodra de vrouwtjes verschijnen vliegen de mannetjes laag over de grond op zoek naar vrouwtjes. Zodra ze er eentje vinden, vliegen de mannetjes ernaartoe en proberen,soms meerdere mannetjes tegelijk, ermee te paren. De enige functie van de mannetjes is paren. Nadien sterven ze dan ook.

Het vrouwtje maakt haar nest in de grond. Een nest bestaat uit 6 tot 10 broedcellen. De ingang van het nest wordt gekenmerkt door een kegelvormig zandhoopje dat ontstaat door de graafactiviteit. Telkens het vrouwtje het nest verlaat sluit ze dit af met zand. Zodra alle broedcellen gevuld zijn met eitjes stopt ook het vrouwtje met werken en sterft ze. 

Uit de eitjes komen larven. Deze spinnen zich tijdens de zomer in en vormen een cocon. Daarin ontwikkelt ze zich tot een volwassen bij en overwintert in haar cocon tot het volgende voorjaar. Dan graaft ze zich naar boven en begint een nieuwe cyclus.

Meer info

In onze gemeente worden elk jaar zandbijen waargenomen aan het plantsoen achter de kerk in Hellegat, in de grasbermen langs de Ridder Berthoutlaan en in de grasperken van het gemeentelijk kerkhof. (links en rechts na de ingang).

Ziet u op een andere plaats in onze gemeente zandbijen? Neem dan contact op met de milieudienst van de gemeente Niel (milieu@niel.be) of met natuurpunt (info@natuurpuntrupelstreek.be