Dit bericht kan een mensenleven redden

U stond er misschien nog nooit bij stil maar wist u dat er in België jaarlijks ongeveer 9000 mensen te maken krijgen met een plotse hartstilstand. Blijkt dat 17 tot 30% ervan voorvalt op de openbare weg of op een publieke plaats.

Het zal u maar gebeuren, dat u net die omstaander bent waarbij dit voorvalt. Uw reactie, en die van alle andere omstaanders, is dan van cruciaal belang voor de overlevingskansen van het slachtoffer. 

Maar wat doet u nu juist, hoe moet u reageren .... ??

In de ideale omstandigheden volgde u net een cursus basisreanimatie bij het Rode Kruis of andere instantie. Weet u de locaties van de automatisch externe defibrillatoren in onze gemeente en helpt een omstaander u bij het gebruik hiervan en krijgt dit verhaal een positief einde. 

Realiteitscheck ...

Slechts een klein percentage van onze Nielenaren kent de procedure van een basisreanimatie met of zonder gebruik van een automatisch externe defibrillator. En wist niet eens dat er in onze gemeente ter beschikking zijn. 

Maar daar komt nu verandering in!

Gemeente Niel heeft op dit moment 4 defibrillatoren hangen waarvan 3, 24 uur op 24 uur, 7 dagen op 7 dagen, ter beschikking zijn. 

Ridder Berthoutlaan 1 (Huis van de Nielenaar) 

Aan de buitenzijde van het nieuwe gebouw.

Volkenbondstraat 78 

op de gevel tussen het gemeentemagazijn en de brandweerkazerne

Landbouwstraat 145 

In de inkomhal van de sporthal (enkel ter beschikking tijdens de openingsuren) 

Em. Vanderdelaan 35

Op de gevel van het "European resuscitation council"
Een vzw die ervoor ijvert om iedereen te leren reanimeren. Ook de medewerkers volgden een basiscursus reanimeren en worden jaarlijks bijgeschoold. Zij kunnen in noodgeval de automatisch externe defibrillator bedienen (dit tijdens de openingsuren van het kantoor).
U kan hen ook steeds contacteren op het nummer 03/246 46 66 indien je meer info wenst over een basiscursus reanimatie met automatisch externe defibrillator. 

Ook het Rode Kruis afdeling Niel-Schelle biedt basiscursussen reanimatie en gebruik van AED machine (cursus Hartveilig) aan. Voor meer informatie mail naar 
vorming@niel-schelle.rodekruis.be 
Verenigingen en scholen kunnen via dit adres een sessie aanvragen.
Meer info? 
klik hier

Op het stratenplan bekijken

Hoe de automatisch externe defibrillator gebruiken? 

Klik hier

Eerste hulp en reanimeren in tijden van corona