Welke documenten heb je nodig bij verhuur?

Je hebt een woning die je graag zou verhuren aan derden? Fijn! 
Weet wel dat er heel wat papierwerk komt kijken bij zo'n verhuur, en dat je hierin ook best compleet bent. 

Hieronder kan je al tal van zaken terugvinden die je nodig hebt om aan een verhuring van een woning te starten. 

Veel succes en goeie huurders gewenst!

  • Correct huurcontract

Niet alleen je woning, maar ook je contract moet tot in de puntjes in orde zijn, wil je volgens de regels verhuren. Zo moeten alle rechten en plichten die opgenomen zijn in het contract in regel zijn met het Vlaams Woninghuurdecreet (voor contracten gesloten vanaf 1 januari 2019) of de federale Huurwet (voor contracten gesloten voor 1 januari 2019).

Na het afsluiten van de overeenkomst moet je huurcontract geregistreerd worden via de applicatie MyRent.

Tip: geen idee hoe je een huurcontract moet opstellen? De website van de FOD Financiën biedt enkele voorbeelden van goede huurcontracten.

  • Plaatsbeschrijving

Een plaatsbeschrijving is een document dat zowel de verhuurder als de huurder ondertekenen waarin een gedetailleerde beschrijving wordt gemaakt van het pand en de staat waarin het zich bevindt. Dit moet gebeuren op het ogenblik dat de huurder er zijn intrek in neemt (de intredende plaatsbeschrijving). Het is verplicht om de plaatsbeschrijving (samen met het huurcontract) te laten registreren.

  • EPC (Energie Prestatie Certificaat)

Op het EPC staat de energiescore. De energiescore geeft het berekende energieverbruik weer per jaar per m² bruikbare vloeroppervlakte. Omdat je in één oogopslag zou kunnen inschatten of een huurwoning energiezuinig is, kan je op de EPC’s opgemaakt na 1 januari 2019 een label terugvinden gaande van A+ (uitstekend) tot F (zeer slecht).

  • Postinterventiedossier (PID)

Is de woning of het appartement gebouwd na 2001 of heeft het sindsdien verbouwingswerken ondergaan? Dan moet er een postinterventiedossier -of kortweg PID- aanwezig zijn. Hierin vindt de huurder belangrijke informatie zoals de plaats van nutsleidingen en gebruikshandleidingen voor elektrische toestellen. Het PID moet de hele levensduur van de woning bewaard blijven en aangevuld worden als er nieuwe werken worden uitgevoerd, en het moet ook aanwezig zijn als het pand ooit verkocht zou worden.

 

  • Conformiteitsattest voor (huur)woningen

Wie een woning in Vlaanderen verhuurt, moet ervoor zorgen dat deze volledig in orde is en voldoet aan de normen van de Vlaamse Codex Wonen. Het conformiteitsattest is een officieel attest dat de gemeente aflevert en dat aantoont dat je woning aan de minimale woningkwaliteitsnormen voldoet. Het geeft ook weer wat de maximale bezettingsnorm is.
Check https://www.niel.be/conformiteitsattest voor de voorwaarden in de gemeente Niel.

  • Elektrische keuring

Je bent niet verplicht om de keuring van de elektriciteit voor te leggen aan de huurders, maar het kan wel een goed idee zijn. De elektrische keuring kan namelijk aantonen dat de elektriciteit in de huurwoning helemaal veilig is.

  • Attest verwarmingsinstallatie

Je moet de keuringsattesten van de verwarmingsinstallatie niet voorleggen aan de huurder wanneer je het huurcontract afsluit, maar de verwarmingsketel moet wel verplicht onderhouden worden. Elke soort verwarming wordt onderworpen aan andere regels.

Het is de huurder die instaat voor het periodiek onderhoud van elke centrale verwarmingsketel, maar het is de verhuurder die verantwoordelijk is voor de kosten wanneer de gas- of mazoutketel van de huurwoning defect is.

  • Asbestattest

Is er een asbestattest van de woning beschikbaar? Dan bent u als verhuurder verplicht dat asbestattest mee te delen aan de huurder.

Als de woning nog geen asbestattest heeft, dan geldt die verplichting niet.