DOK~3 nu ook officieel ingehuldigd

Op zaterdag 19 februari 2022 vond de officiële inhuldiging plaats van het intergemeentelijk zwembad DOK~3, in aanwezigheid van onder meer Vlaams minister van Sport Ben Weyts en voormalig Vlaams minister van Sport Philippe Muyters.

De opening werd in beperkte kring gehouden, door de nog strengere coronamaatregelen op het moment dat de uitnodigingen de deur uit gingen.

Tijdens de inhuldiging maakten de burgemeesters van Aartselaar, Hemiksem en Niel van de gelegenheid gebruik om iedereen te bedanken die meewerkte aan deze intergemeentelijke realisatie. Ook de totstandkoming en de werking van het zwembad kwamen aan bod.

Sophie De Wit, Burgemeester Aartselaar: "Ons oude zwembad was op. De nood drong zich op om een nieuw zwembad te gaan bouwen, om de vele scholen en verenigingen die hier kwamen zwemmen, te blijven bedienen. En dat deden we aanvankelijk samen met al de Rupelgemeenten. Uiteindelijk haakten de gemeenten Boom, Schelle en Rumst nog af. In Niel en Hemiksem vonden we een geëngageerde partner om hier samen een intergemeentelijk zwembad te bouwen, met de steun van de Vlaamse regering. Zij durfden mee die sprong in het diepe nemen. We tonen zo dat kleine gemeenten samen grootse dingen kunnen doen.”

"Ook wij moesten op zoek naar nieuw zwemwater in duurzamere infrastructuur", merkt Luc Bouckaert, Burgemeester van Hemiksem op. "Met de ondersteuning van intercommunale IGEAN zijn we er uiteindelijk in geslaagd om als drie relatief kleine gemeenten dit grootse project te realiseren. Dat intergemeentelijke samenwerking echt werkt, weten we in Hemiksem al langer. Met buren Schelle en Niel delen we sinds jaar en dag één bibliotheek, één cultuurdienst en één academie voor muziek en woord. 'Samen meer beleven in eigen streek', is het motto. Dat motto is eveneens van toepassing op DOK~3. In onze gezellige Rupelstreek creëren deze drie baden een nieuwe belevenis. De omgevingstemperatuur van 30 graden en de watertemperatuur die varieert tussen 28,5 en 32 graden creëren bijna een subtropische zwemervaring."

“We zijn uiteraard ontzettend trots op ons zwembad", vervolgt Tom De Vries, Burgemeester van Niel. "Niet alleen omdat we zo weer extra vrijetijds- en sportinfrastructuur kunnen aanbieden aan onze inwoners, het is trouwens volledig toegankelijk voor personen met een handicap, maar ook omdat dit project opnieuw de kracht van samenwerking bewijst. Ik ben
er rotsvast van overtuigd dat we dat ook op meerdere vlakken moeten doen en met meer gemeentes.”

"Aartselaar en de Rupelstreek hebben er met Dok~3 een zwemparel bij”, beaamt een fiere Vlaams minister van Sport Ben Weyts. “Vlaanderen investeert meer dan 1 miljoen euro in deze kwaliteitsvolle sportinfrastructuur en zet hiermee de inhaalbeweging voor de bouw of renovatie van zwembaden onverminderd verder. Ik ben blij dat drie gemeenten samenwerken om ook voor de schoolgaande kinderen het schoolzwemmen te kunnen verzekeren en om duizenden zwemliefhebbers te laten meesurfen op die golf van sportoptimisme.”

Om deze intergemeentelijke realisatie te bekrachtigen, onthulden de burgemeesters samen met de minister een gedenkplaat met alle namen wie meehielp om dit mooie project tot stand te brengen. De inhuldiging kreeg bovendien een toepasselijke feestelijke toets door het optreden van het showteam synchroonzwemmen van de Synchro Klub De Flamingo’s in het wedstrijdbad. Na afloop werden de genodigden getrakteerd op een hapje en een drankje.

Het zwembad en de bijhorende Brasserie Dolfijntje zijn al sinds zaterdag 5 februari open voor het publiek. Ook de zwemverenigingen van de drie gemeenten en de scholen maakten al met plezier gebruik van de nieuwe accommodatie. Wie graag zelf een kijkje gaat nemen, vindt alle info én een kennismakingsfilmpje op www.DOK3.be.

Cijfer- en andere weetjes over DOK~3

 • Het doelgroepenbad heeft een beweegbare bodem zodat de diepte aanpast kan worden van 0 cm tot max 150 cm.
 • Het wedstrijdbad heeft een minimumdiepte van 110 cm en een maximum van 370 cm.
 • Er is een groot recreatieaanbod. Een wedstrijdbad met groot drijfmateriaal, een baby/peuterbad met fonteintjes, een peuterglijbaan, een waterspeeltafel, een waterparaplu, waterpistolen, een spray tree, een speelbak met allerlei leuke waterspeeltjes, een doelgroepenbad met waterval, nekdouche, een aquatunnel en een tegenstroomapparaat voor rugmassage.
 • Er zijn omkleedtafels voor baby’s, zowel in de omkleedplaats als in het zwembad.
 • Er zijn 4 groepskleedkamers, 5 familiekleedkamers en 32 individuele omkleedcabines .
 • Er zijn meer dan 200 lockers met cijfercodes.
 • Het zwembad is volledig toegankelijk personen met een beperking (aangepaste kleedkamers, lockers om een rolstoel op te bergen, liften om iemand comfortabel in het water te laten zakken).
 • Het vullen van de baden gebeurde aan 4 cm per uur. Er was in totaal 160 uur nodig om alle baden te vullen.
 • De drie gevulde baden bevatten samen ongeveer 1200 m³ water. Een gemiddeld gezin (3 personen) verbruikt ongeveer 110 m³ per jaar. Enkel de baden vullen staat dus gelijk aan een jaarverbruik van ongeveer 16 gezinnen.
 • Het opwarmen van het zwembadwater duurt 6 dagen (2,5°C /dag).
 • DOK~3 recupereert 70% van het “vuile water” via een filterinstallatie . Vier zandfilters waar in totaal 22,5 ton aan zand met verschillende korrelgroottes in zit, zuiveren het water .
 • Al het water van het 25m-bad wordt om de 213 minuten (3,55u) volledig rondgepompt met een pompcapaciteit van 225m³/h. Bij het doelgroepenbad is dit om de 144 min (2,4u), aan 150m³/h.
 • De regenput heeft een capaciteit van 120 m³. Dit water wordt onder meer gebruikt voor de spoeling van de toiletten en wordt deels mee gezuiverd voor hergebruik als zwembadwater.
 • Er is overal LED-verlichting.
 •  Het dak is bekleed met 268 zonnepanelen, die een vermogen hebben van 375 W/paneel. Een gemiddeld gezin (3 personen) verbruikt ongeveer 3166 kWh per jaar.
 • Voor de bekabeling van de toestellen voor de waterbehandeling is ongeveer 6000 m kabel gebruikt.

--------------------

Einde persbericht
Opgemaakt 19 februari 2022


Perscontacten:

 • Aartselaar: Sophie De Wit, burgemeester: 0477 35 33 15, sophie.dewit@aartselaar.be
 • Hemiksem: Andreas De Kerpel, 0487 01 48 10, andreas@hemiksem.be
 • Niel: Communicatiedienst Niel, 03 451 11 10, communicatie@niel.be.
 • Minister van Sport: Sanne Eeckeleers, adjunct-woordvoerder Ben Weyts, 0497 28 54 31
 • DOK~3: Pascal De Clerck, Manager: 0477 61 29 50, pascal.declerck@aartselaar.be