Een rookmelder kan je leven redden

Jaarlijks zorgen in België ongeveer 10.000 woningbranden voor doden, brandwonden en materiële schade. Brandveiligheidsexperts roepen overal op om kwalitatieve, hoorbare rookmelders te plaatsen, aangepast aan jouw woning.

Een must...

Het plaatsen van een rookmelder is de meest eenvoudige en doeltreffende manier om jezelf te beschermen tegen de gevaren van vuur en verstikkende rook. Het is dan ook verplicht in elke Vlaamse woning.
In veel gevallen is één rookmelder niet voldoende. Op elke bouwlaag moet je namelijk een rookmelder installeren. Dat wil zeggen op elke verdieping van je woonst, maar ook in alle gemeenschappelijke delen waar zich een technische installatie bevindt. Vergeet dus de kelder en zolder niet.

...voor iedereen.

Verhuurders zijn verplicht om voldoende hoorbare rookmelders aan te kopen en te plaatsen, anders zijn ze officieel 'niet-conform'. Hetzelfde geldt overigens voor woningeigenaars.

Ben je doof of slechthorend? Op de website van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) vind je een lijst met aangepaste rookmelders. Omdat deze duurder zijn, voorzien zij trouwens een tegemoetkoming.

Meer info