Eikenprocessierups

De brandharen van de eikenprocessierups veroorzaken rode, pijnlijke huidirritaties die gepaard gaan met hevige jeuk. De irritatie kan tot twee weken aanhouden.


Als de brandharen in je ogen terecht komen, kan er binnen enkele uren een rode, pijnlijke, jeukende zwelling of irritatie ontstaan. Als je de brandharen inademt, kan dit leiden tot irritaties en ontstekingen van het slijmvlies van je neus, keel en luchtwegen. Soms kan je ook last hebben van duizeligheid, misselijkheid, koorts en braken.

De brandharen bevatten weerhaakjes en dringen gemakkelijk je neus, ogen en luchtwegen binnen. Ze bevatten een eiwit (thaumetopoiene) dat het lichaam binnendringt. Als reactie op die stof maakt je lichaam stoffen aan waardoor je een allergische reactie lijkt te hebben. Die reactie verschilt sterk van persoon tot persoon. Hoe vaker je in contact komt met de brandhoren, hoe grotere de kans op sterkere reacties. Sommige mensen reageren ook allergisch op de stoffen die via de brandharen in het lichaam terechtkomen.
Gezondheidseffecten zijn vooral te verwachten bij:
mensen die door hun beroep meer in aanraking komen met de eikenprocessierups (bestrijders, terreinbeheerders, mensen van de groendiensten, ...)
de algemene bevolking die verblijft, woont of werkt in de buurt van aangetaste bomen
sporters, recreanten en spelende kinderen

Er zijn ook indirecte effecten ten gevolge van de eikenprocessierups. Je woongenot en bewegingsvrijheid vermindert, zeker in ernstig aangetaste gebieden. In die gebieden blijven mensen ook gemakkelijker weg voor hun vrijetijdsactiviteiten.

Hoe overlast beperken?

Vermijd contact met de rupsen en nesten. Maak ook kinderen hierop attent. Draag indien nodig kledij die hals, armen en benen bedekt en ga niet op de grond zitten.

Tracht ze niet zelf te bestrijden. Ga de rupsen zeker niet wegspuiten met een hogedrukreiniger. De brandharen kunnen dan immers via de lucht verspreid worden. Ook insecticiden helpen niet en zijn bovendien schadelijk voor mens en milieu. Oude nesten kunnen tot acht jaar brandharen bevatten die nog steeds gezondheidseffecten veroorzaken. Laat dus ook oude nesten professioneel verwijderen.

Indien u last hebt van processierupsen op uw privé-eigendom kan u best professionele hulp inschakelen. Bij bijlagen kan u de lijst van erkende verdelgingsfirma's terugvinden.Mocht u processierupsen waarnemen op openbare plekken in Niel, waarschuw dan aub het gemeentebestuur. Zij zullen passende maatregelen treffen.

Meer info? Veelgestelde vragen, nesten melden...

Klik hier