Kijk uit voor de eikenprocessierups!
Maar verwar ze niet met de spinselmot!
Opgelet! De zomer komt eraan en dat betekent dat ook het rupsenseizoen weer van start is gegaan. Het is dus belangrijk om waakzaam te zijn voor processierupsen in de buurt van eikenbomen.
Eikenprocessierups
Wie graag in de natuur vertoeft, heeft waarschijnlijk al eens van de eikenprocessierups gehoord. Deze inheemse soort ontpopt zich tijdens de zomer tot een onopvallende, grijze nachtvlinder die niemand kwaad doet. Maar totdat het zover is, is zon rups niet compleet ongevaarlijk. Een processierups is namelijk uitgerust met brandhaartjes, waarmee ze ook hun nest bouwen dat dankzij de witte kleur op een nylonsok lijkt. De haartjes fungeren zo als een soort beschermlaag tegen vijanden en indringers. Ze veroorzaken dankzij een eiwit (thaumetopoiene) dan ook hevige jeuk en pijnlijke irritaties op zowel de huid, als in de ogen en luchtwegen. Wanneer u deze symptomen ervaart, is het belangrijk niet te krabben en de geïrriteerde zone overvloedig te spoelen met water. De symptomen kunnen tot twee weken aanhouden en verdwijnen daarna meestal vanzelf.
In augustus zijn alle processierupsen ontpopt tot vlinders. Doordat ze hun brandharen zijn verloren, zijn zij dan ongevaarlijk. Maar het gevaar is nog niet geweken! De rupsen zijn in die periode dan wel ontpopt, maar hun nesten hangen nog in de bomen of zijn inmiddels op de grond terecht gekomen.
Raak dus nooit (het nest van) een processierups aan en probeer tijdens het rupsenseizoen ook zo veel mogelijk uit de buurt te blijven van eikenbomen.
Wie processierupsen ontdekt in Niel, kan dit meteen aangeven aan het lokaal bestuur. Ook kan u op de processierupsenkaart zelf alvast bekijken waar er nesten zijn gesignaleerd.
Meer info? Veel gestelde vragen, nesten melden Klik hier
Spinselmot
Naast de processierups, zal ook de spinselmot vanaf de lente weer te zien zijn. Hoewel deze rups wat wegheeft van de processierups, is hij compleet ongevaarlijk voor de mens. Wel zullen deze rupsen waardplanten volledig kaal eten. Zo pakken ze in een mum van tijd hele bomen, struiken en ander lekkers in met hun spinsels. Deze zijn in tegenstelling tot een processierupsennest veel uitgebreider en gelijken hierdoor op een enorm spinnenweb. Omdat gezonde bomen niet sterven aan kaalvraat, kan u deze rups gewoon zijn gang laten gaan.