Financiële steun voor energiekosten

De energieprijzen swingen de pan uit. Om de gas- en elektriciteitsfacturen te verlichten, werden verschillende steunmaatregelen uitgewerkt. Hieronder vind je alvast een overzicht. Daarnaast zijn er ook allerlei initiatieven om woningen energiezuiniger te maken. 

Maatregelen van de Vlaamse regering

De Vlaamse regering nam meerdere maatregelen naar aanleiding van de hoge energiefacturen.

Ontdek alle maatregelen

Verwarmingstoelage

Met de “Verwarmingstoelage” komt vzw Sociaal Verwarmingsfonds tussen in de verwarmingsfactuur van mensen in financieel kwetsbare situaties die verwarmen met mazout/stookolie, lamppetroleum of bulkpropaangas. Door de stijgende energieprijzen zijn de steuntarieven en de maximumhoeveelheid waarvoor je een premie kan aanvragen, verhoogd.

Denk je in aanmerking te komen voor de “Verwarmingstoelage”? Neem dan binnen de 60 dagen nadat de brandstof bij jou geleverd werd contact op met het OCMW op info@ocmwniel.be of 03 451 11 45. Zij behandelen nadien jouw aanvraag.

Meer info

Gas- en elektriciteitsfonds

Via dit fonds kan het OCMW steun toekennen aan wie moeite heeft om de energierekeningen te betalen. Het OCMW kan zo bijvoorbeeld onderhandelen over afbetalingsplannen, tussenkomen in de aankoop van energiezuinige toestellen of zelfs renovatiewerken in jouw woning.

Kortingsbon voor energiezuinige toestellen

Wie recht heeft op het sociaal tarief voor gas en elektriciteit, kan bij Fluvius een kortingsbon van € 250 aanvragen om energiezuinige toestellen te kopen, zoals wasmachines, droogkasten, diepvriezers en koelkasten. 

Meer info

Ik wil de kortingsbon aanvragen

Verder kan je bij het OCMW ook aankloppen voor voedselpakketten (via Welzijnsschakels) en kunnen ze optreden als schuldbemiddelaar.

Heb je vragen of zoek je hulp om bijvoorbeeld aanvragen voor steun in te dienen? Ons OCMW staat voor je klaar in het Huis van de Nielenaar (na afspraak), via info@ocmwniel.be en 03 451 11 45.