Financiële steun voor energiekosten

De energieprijzen swingen de pan uit. Om de gas- en elektriciteitsfacturen te verlichten, werden verschillende steunmaatregelen uitgewerkt. Hieronder vindt u alvast een overzicht. Daarnaast zijn er ook allerlei initiatieven om woningen energiezuiniger te maken. 

Cheques voor stookolie en pellets

Gezinnen die verwarmen op stookolie of propaan in bulk kunnen een eenmalige toelage van € 300 krijgen via de zogenaamde “stookoliecheque” van de federale overheid. Aanvragen kan online of op papier.

Meer info

Daarnaast komt er een cheque van € 250 voor wie met pellets verwarmt.

Kortingen, btw-verlaging en uitgebreid sociaal tarief

Wie een variabel energiecontract heeft, krijgt van november 2022 tot maart 2023 korting op de elektriciteits- en gasfactuur. Sinds 1 oktober kan wie getroffen wordt door de energiecrisis betalingsuitstel krijgen voor een woonkrediet: als u aan de voorwaarden voldoet moet u twaalf maanden alleen de intrest betalen.

Daarnaast blijft de btw op gas en elektriciteit tot eind maart 2023 verlaagd tot 6%. Ook het sociaal tarief wordt opgetrokken, en de uitbreiding van het tarief naar mensen met een verhoogde tegemoetkoming blijft tot na de winter van kracht.

Meer info

Verwarmingstoelage

Met de “Verwarmingstoelage” komt vzw Sociaal Verwarmingsfonds tussen in de verwarmingsfactuur van mensen in financieel kwetsbare situaties die verwarmen met mazout/stookolie, lamppetroleum of bulkpropaangas. Door de stijgende energieprijzen zijn de steuntarieven en de maximumhoeveelheid waarvoor u een premie kan aanvragen, verhoogd.

Denkt u in aanmerking te komen voor de “Verwarmingstoelage”? Neem dan binnen de 60 dagen nadat de brandstof bij u geleverd werd contact op met het OCMW op info@ocmwniel.be of 03 451 11 45. Zij behandelen nadien uw aanvraag.

Meer info

Gas- en elektriciteitsfonds

Via dit fonds kan het OCMW steun toekennen aan wie moeite heeft om de energierekeningen te betalen. Het OCMW kan zo bijvoorbeeld onderhandelen over afbetalingsplannen, tussenkomen in de aankoop van energiezuinige toestellen of zelfs renovatiewerken in uw woning.

Kortingsbon voor energiezuinige toestellen

Wie recht heeft op het sociaal tarief voor gas en elektriciteit, kan bij Fluvius een kortingsbon van € 250 aanvragen om energiezuinige toestellen te kopen, zoals wasmachines, droogkasten, diepvriezers en koelkasten. 

Meer info

Ik wil de kortingsbon aanvragen

Verder kan u bij het OCMW ook aankloppen voor voedselpakketten (via Welzijnsschakels) en kunnen ze optreden als schuldbemiddelaar.

Heeft u vragen of zoekt u hulp om bijvoorbeeld aanvragen voor steun in te dienen? Ons OCMW staat voor u klaar in het Huis van de Nielenaar (na afspraak), via info@ocmwniel.be en 03 451 11 45.