Erfgoednieuws uit Niel

De vzw Niels Erfgoedarchief verzamelt en bewaart het roerend erfgoed (bijvoorbeeld documenten en foto’s) en immaterieel erfgoed (onder meer verhalen en tradities) van Niel.

Het gemeentelijk archief bevindt zich in de gebouwen van Succes Koffie(Kerkstraat 54A). Als de coronamaatregelen het toelaten, kan u het NEA persoonlijk bereiken via e-mail (nielserfgoedarchief@niel.be) of telefonisch op 03 501 38 62 om een afspraak te maken (maandag- en donderdagnamiddag).

Maak ook kennis met de recentste publicatie van het NEA: “Bevrijding & ontij - Liefde en drama’s in WO II, trein- en scheepsramp, overstroming 1953”. De brochure is verkrijgbaar bij Schoenhandel Wilssens, Dorpsstraat 33 in Niel voor €16.

Een Niels erfgoedverhaal

Een apart segment van de Nielse steenbakkerijen was de buizentrekkerij van Damman op Hellegat. Hier werd de beste en vetste klei (deze was dus niet vermengd met zavel) fijngemalen in een rospotaardemolen en in stuiken op een wagon (in het vakjargon een jèèrwagen) aangeleverd. Met een manueel aangedreven persmachine trok men de klei in buizen. Om de pasgevormde buizen te drogen te leggen in de blokken, gebruikte men een houten vork. De tweede man links op de prentkaart presenteert zo’n vork met pasgetrokken buizen.

De arm van een rospotaardemolen en molenbak ligt opgesteld tussen de droogloodsen bij het begin van de Boomsestraat rechts.

Houten vork met handgreep om de getrokken buizen op te steken. Afbeelding uit het archief van de Geschiedkundige Studiegroep Ten Boome.