Gele Doos

De Gele Doos bevat belangrijke medische en persoonlijke informatie die nuttig kan zijn voor de hulpdiensten in noodgevallen. Je bewaart de doos in jouw koelkast, zodat hulpverleners ze snel kunnen terugvinden. Kleef zeker ook de meegeleverde gele sticker onder het sleutelgat van jouw voor- en achterdeur, zodat de hulpdiensten snel weten dat je een Gele Doos in huis hebt.

Meer weten? Bekijk dan zeker deze video of lees verder! 


Wat is het?

De Gele Doos is een bewaardoos waarin je belangrijke informatie over jezelf, zoals contactgegevens van familieleden, medicatie, allergieën, … stopt. Zo kunnen politie, brandweer of medische zorgverleners jou de juiste zorg toedienen wanneer je in nood bent. De doos kan dus levens redden!

Voor wie?
75-plussers

In 2022 kregen alle 75-plussers al de kans om hun gratis Gele Doos af te halen.

70- tot 75-jarigen

In het voorjaar van 2023 kregen ook alle 70- tot 75-jarigen de kans om hun gratis Gele Doos af te halen. 

65- tot 70-jarigen

In maart 2024 krijgen alle 65- tot 70-jarigen een persoonlijke uitnodiging om hun exemplaar op te halen. Dat kan alleen op een van de afhaalmomenten die in de brief staan én na afgifte van het bijgevoegde afhaalstrookje.

Afhaalmomenten:

 • Maandag 25 maart 2024, namiddag
 • Dinsdag 26 maart 2024, namiddag
 • Donderdag 28 maart 2024, namiddag

Kan je op deze dagen niet? Geen probleem. Je kan ook later je Gele Doos ophalen met je afhaalstrook bij de onthaalbalie van het Huis van de Nielenaar.

Nielenaren jonger dan 65

Andere geïnteresseerden kunnen een Gele Doos aankopen bij de balie van het Huis van de Nielenaar (zonder afspraak tijdens de openingsuren). Eén doos kost € 3.

Wat moet in de Gele Doos zitten?

In de doos zit alleen informatie die hulpverleners echt nodig hebben om snel en veilig te handelen:

 • Een recente pasfoto.
 • Een kopie van uw identiteitskaart.
 • Een ingevulde fiche vermiste persoon.
 • Een ingevulde medische fiche.
 • Een medicatielijst.
 • Eventueel een wilsbeschikking.
Hoe moet je de Gele Doos vullen?
 1. Stop een pasfoto vooraan in jouw mapje. Zorg dat de foto goed zichtbaar is.
 2. Maak een kopie van jouw identiteitskaart en steek die ook in jouw mapje.
 3. Vul de medische fiche en het document “vermiste persoon” zo duidelijk mogelijk en volledig mogelijk in. Beide documenten zitten in de doos als je ze afhaalt. Je vindt ze ook onderaan deze pagina terug, samen met de handleiding. Vraag gerust hulp aan familie, vrienden, mantelzorger, thuishulp, jouw huisarts of jouw apotheker die jouw situatie goed kennen om de formulieren om te vullen. Voeg ze dan ook toe aan het mapje.
 4. Stop indien gewenst jouw medicatieschema en wilsbeschikking in het mapje.
 5. Steek het mapje in de Gele Doos en bewaar ze in de koelkast.
 6. Kleef de bijgeleverde gele sticker onder het sleutelgat aan de binnenkant van jouw voor- en achterdeur.
Belangrijk!
 • Elk gezinslid heeft zijn eigen mapje in de doos zitten. Is er in het gezin al een Gele doos aanwezig, dan krijgen de volgende gezinsleden die in aanmerking komen énkel het mapje met de documenten en géén Gele doos. Voorbeeld: Een gezin kan dus 1 doos met 2 mapjes hebben indien er 2 inwoners zijn in het gezin die binnen de doelgroep vallen.
 • Verandert jouw situatie? Pas dan ook de documenten in de doos aan. Een blanco versie kan je ophalen in het Huis van de Nielenaar of downloaden onderaan deze pagina.
 • Stop geen medicatie, codes, wachtwoorden of rekeningnummers in de doos.
Meer weten? Bekijk dan zeker deze video!