Geopark Schelde Delta

De Schelde Delta - dat zich uitstrekt over het noorden van Oost-Vlaanderen, het westen van Antwerpen en Noord-Brabant, en Zeeland - is een unieke plek. De zee en de verschillende rivieren, zoals de Rupel, hebben er in de loop van de eeuwen hun sporen duidelijk achtergelaten. Denk maar aan de klei, de venen, de schorren en de verdwenen dorpen. Of de visserij en andere manieren waarop de mens met het water leerde leven in een klimaat dat ook nog eens continu veranderde. Het gebied combineert dus bijzondere geologie met waardevolle natuur en een rijke geschiedenis.

Binnenkort erkend door Unesco?

De provincies Antwerpen, Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen, Noord-Brabant en Zeeland hebben nu de handen in elkaar geslagen om de Schelde Delta te laten erkennen als “Unesco Global Geopark”. Ook wij zetten trots onze schouders onder de kandidatuur!

Dat label wordt gegeven aan sites van internationaal geologisch belang. Verder moet er in het beheer van deze gebieden veel aandacht zijn voor bescherming, educatie en duurzame ontwikkeling. Momenteel zijn er wereldwijd 161 Geoparken, waarvan één in België: Geopark Famenne-Ardenne, met onder meer de grotten van Han.

Ontknoping nadert

Eind 2021 dienden de partners een projectvoorstel in. In de loop van dit najaar volgt er een eerste terreinevaluatie van de UNESCO. Volgend jaar weten we dan of de Schelde Delta een Geopark wordt! Aan “onze” Walenhoek kunnen we dan ook dat straffe label ophangen.

Ontdek de Schelde Delta