Gerda Van de Putte, voormalig vrijwilliger in het Buurthuis

“Vrijwilligerswerk doen is een geweldige verrijking voor mijn leven geweest”

Gerda, u hebt een jarenlange carrière als vrijwilliger achter de rug. Vertel!
“Ik ben gestart als vrijwilliger bij Welzijnsschakels, waar ik drie jaar lang onder meer in het winkeltje werkte. Daarna kwam ik toevallig in contact met het Buurthuis. Eerst ging ik tijdens de wekelijkse ‘koffieklets’ op dinsdag zelf een tasje koffie drinken. Na een tijdje vroegen ze mij om het vrijwilligersteam te vervoegen. Ik heb meteen ja gezegd!”

“Tot aan de coronacrisis hielden we er regelmatig activiteiten: de koffieklets, maar ook recepties, een pannenkoekenslag, een wafelenbak en brunches op de Nationale Feestdag. Bij de eerste editie hadden we 30 gasten, bij de laatste 75! Daarnaast waren er naai- en breinamiddagen. We organiseerden alles van A tot Z: we deden inkopen, kookten, dienden op en wasten af. Ik deed het dolgraag, maar door een zware revalidatie na een val van de trap, moest ik even een pauze inlassen. Daarna heb ik beslist om meer tijd voor mezelf te nemen. Maar in geval van nood ben ik wel nog bereid om in te springen als vrijwilliger.”

We lieten ons vertellen dat u uitgroeide tot een soort brugfiguur in de gemeente.
“Als je zolang actief bent, kennen mensen je natuurlijk en spreken ze je ook aan als ze vragen of problemen hebben. Ik kon die meestal niet oplossen, maar probeerde hen toch te helpen door ze naar bepaalde initiatieven of instanties door te verwijzen.”

Waarom bent u met vrijwilligerswerk gestart?
“Mijn man is bijna negen jaar geleden helaas veel te vroeg gestorven. Mijn omgeving raadde me aan om een bezigheid te zoeken om de dagen te vullen. Zo kwam ik bij vrijwilligerswerk uit, en de rest is geschiedenis (lacht).”

Wat vindt u zelf het mooiste aan werken als vrijwilliger?
“Dat iedereen het werk dat je doet apprecieert en dat je ziet dat je gasten zich amuseren, doet heel veel deugd. Het is echt ook een verrijking voor mezelf!”