Wonen in een gezond huis heeft erg vaak te maken met de luchtkwaliteit.
We geven je graag enkele tips mee om hier actief aan te werken.
Ook verwijzen we graag door naar de 'Week van Gezond Binnen', van 11 tot 15 november.
Roken
Binnen roken brengt uiteraard schadelijke stoffen in je huis. Dat is ongezond voor iedereen en zeker voor kinderen. In de infofiche onderaan deze pagina (1) lees je de voordelen van een rookvrij huis en krijg je tips om makkelijker buiten te roken.
Zorg voor verse lucht in huis
De lucht in huis is vaak slechter dan buiten. Breng daarom verse lucht binnen in je woning en voer schadelijke stoffen af naar buiten. Zo heb je minder kans op hoofdpijn, CO-vergiftiging of een prikkende neus, keel en ogen. Lees in de infofiche onderaan deze pagina (2) hoe je kan zorgen voor verse lucht in je huis.
In de binnenlucht zitten schadelijke stoffen die je ziek kunnen maken. Daarom is het belangrijk om de drie vuistregels voor een gezonde binnenlucht te volgen:
- beperk vocht en vervuilende stoffen
- vermijd CO-vergiftiging
- zorg elke dag voor verse lucht in je huis
In de toegevoegde brochure (3) vind je meer informatie over de vuistregels en tips om ze toe te passen.
Welke producten haal je binnen?
De producten die we gebruiken, maar ook nieuwe materialen in ons huis vervuilen onze lucht zonder dat we het kunnen zien. En dat kan een invloed hebben op je gezondheid. Met de tips in infofiche 4 ga je aan de slag om bewuster producten te kiezen en te gebruiken.
Schimmel? Opgepast!
Schimmel is ongezond en hoort niet thuis in een huis. De infofiche 5 legt op een laagdrempelige manier uit waarop je moet letten om schimmelgroei te vermijden.
Heb je er in huis ontdekt? Laat ze niet zitten en verwijder ze wanneer je ze opmerkt. De infofiche onderaan de pagina (6) legt uit hoe je schimmels op verschillende oppervlakken verwijdert en welke voorzorgen je moet nemen.
Week van Gezond binnen
Dit alles in het teken van 'de week van Gezond Binnen', van 11 tot 15 november.
Tijdens deze week wordt er gekeken naar de lucht en de omgeving binnenskamers, dat noemen we 'het binnenmilieu'. De kwaliteit van het binnenmilieu is belangrijk, zeker als je bedenkt dat we tot 85% van onze tijd binnenshuis doorbrengen, driekwart daarvan in de eigen woning. Bovendien zijn het juist de meest gevoelige personen zoals zeer jonge kinderen, ouderen of zieken die de meeste tijd binnenshuis doorbrengen.
Het binnenmilieu is meestal zelfs ongezonder dan de omgeving buiten (het buitenmilieu). Een ongezond binnenmilieu kan gezondheidsklachten zoals luchtwegklachten, allergieën, irritatie van neus- en keelslijmvlies, vermoeidheid en hoofdpijn veroorzaken.
Ga naar de website