Gloednieuw “Wonderwoudje” aangeplant voor Nielse gemeentehuis

Niel, 15 februari 2023 – In het kader van haar engagement voor het Lokaal Energie- en Klimaatpact wilde het lokaal bestuur Niel in samenwerking met BOS+ de voortuin van het gemeentehuis omtoveren tot een klimaatbestendig “Wonderwoudje”. Na gesprekken met onder meer de buurt is het plan klaar, en zijn de eerste planten vandaag aangeplant door enkele inwoners.

Een “Wonderwoudje” is een stukje groen midden in het centrum dat zorgt voor verkoeling en opvang van regenwater, aangelegd door en voor de inwoners. Om tot een plan te komen, werden de omwonenden van het gemeentehuis bevraagd via een enquête en konden ze afgelopen zomer hun input geven op het eerste ontwerp. Aan de hand daarvan is het plan de voorbije maanden verder gefinaliseerd.

Groene oase voor mens en dier

Centraal door het Wonderwoudje loopt een paadje van boomschors dat uitgeeft op een zitbank. Bij de in- en uitgangen komen plantenbogen waar klimplanten weelderig kunnen groeien. Rondom het pad staat een border van inheemse planten, zoals ijzerhard en heide. En ook aan de dieren is gedacht met een bloemenweide voor de vlinders en bijen, en enkele vogelbosjes. Tot slot zijn er nog zes laagstammen, waaronder kerselaars en een hazelaar.

Plantmoment met Nielenaren

De eerste planten zijn eerder vandaag geplant door enkele inwoners en kinderen uit de buitenschoolse kinderopvang.

Niels schepen voor milieu Kelly Breugelmans: “Met deze actie vergroenen en ontharden we onze voortuin, zodat die klimaatbestendiger wordt. Daarmee past het initiatief perfect binnen ons engagement voor het Lokaal Energie- en Klimaatpact, en sluit het mooi aan bij de actie #iktrekhetmijaan die nog tot eind deze week loopt. Het Wonderwoudje wordt ongetwijfeld een gezellige plek waar je het hele jaar gezellig kan vertoeven of om trouwfoto’s te nemen van de koppels die op het gemeentehuis hun ja-woord geven.”

Voor meer informatie
Lokaal bestuur Niel
Dienst Communicatie
communicatie@niel.be
03 451 11 10