Goed sorteren, is ook geld besparen

We merken dat er nog veel recycleerbaar afval bij het huisvuil belandt. Verpakkingen, textiel, zelfs steenpuin... Dat is zonde! Want dit afval kan nog perfect gerecycleerd worden, als je het correct sorteert. Wist je trouwens dat je afval dat gerecycleerd kan worden, goedkoper ingezameld wordt dan in je huisvuilcontainer? Juist sorteren is dus ook beter voor je portemonnee.
  • Het is verbazend hoeveel pmd uiteindelijk nog in de huisvuilzak terecht komt. Vooral afval uit de badkamer blijkt in de praktijk weinig gesorteerd. Denk aan flesjes van shampoo of douchegel, en spuitbusjes van deodorant of haarlak, die mogen in de pmd-zak!
  • Klein tuinafval zoals onkruid, verwelkte bloemen, grasmaaisel enz. is toegelaten in de gft-container. Zowel het klein als het groot tuinafval kan je naar het recyclagepark brengen. Etensresten, groente- en fruitafval worden op het recyclagepark niet aanvaard, huisvuil ook niet.
  • Het opgehaalde huisvuil bestaat nog steeds voor een groot deel uit composteerbaar keukenafval. Hiervoor bestaan veel goedkopere alternatieven: compostvat, kippen die het keukenafval zeer graag lusten of de gft-container.
  • Textiel krijgt een goede bestemming via de textielcontainers of kringloopwinkels.
  • Heel wat afvalstoffen kan je apart inzamelen op het recyclagepark. De meeste dingen kan je gratis afgeven. De materialen waarvoor je wel moet betalen maar die perfect gerecycleerd kunnen worden zoals steenpuin, zijn trouwens heel wat goedkoper dan wanneer je ze in de huisvuilcontainer zou aanbieden!
Zelf op zoek naar informatie?
Op de website van IGEAN vind je ook heel wat nuttige informatie:
  • ... sorteerregels vind je handig opgelijst per afvalsoort op www.igean.be/sorteren
  • ... sorteertwijfels lossen we op dankzij de handige sorteergids: www.igean.be/sorteerwijzer
  • ... alle informatie over de afvalophaling, tarieven en meer vind je op www.igean.be/niel
Wist je dat je via de gratis Recycle! app op jouw smartphone een digitale ophaalkalender op zak hebt? Je ontvangt de dag voor en de ochtend van de ophaling een melding! Zo mis je geen enkele ophaalronde meer. In de app vind je ook meer informatie over de openingsuren van het recyclagepark in je buurt en je raadpleegt er alle sorteerregels. De app is nu ook beschikbaar in het Frans, Engels en Duits. Handig, toch?!