Goede mondgezondheid

Wist u dat slechte mondgezondheid samenhangt met longontstekingen, diabetes, en hart- en vaatziekten? En dat meer dan een derde van de ouderen last heeft van ontstoken tandvlees? Tandvleesontsteking herkent u aan het tandvlees dat bloedt wanneer u uw tanden poetst.

Zowel fysiek, mentaal als sociaal is een gezonde mond belangrijk. Een passende dagelijkse mondhygiëne, een goede opvolging en eventuele behandeling door een tandarts kunnen uw algemeen welzijn verhogen. Om het belang van mondgezondheid voor senioren onder de aandacht te brengen bij ouderen, mantelzorgers en zorgverleners, lanceerde het Vlaams Instituut Mondgezondheid het campagnebeeld “Gezond begint in je mond”.

Eten, poetsen en nakijken

Mondzorg steunt op drie pijlers:

  • Een goede mondhygiëne: u poetst uw tanden best twee keer per dag, bij voorkeur met een tandenborstel die een smalle kop en fijne haartjes heeft, en met tandpasta die fluoride bevat. Die stof beschermt uw tanden namelijk extra tegen gaatjes. Reinig tijdens de poetsbeurten ook uw tong.
  • Regelmatige controles bij de tandarts: breng minimaal een keer per jaar een bezoek aan uw tandarts.
  • Mondvriendelijke voeding: mik op maximaal vijf verschillende eetmomenten per dag en drink na iedere maaltijd water of ongesuikerde drank. Zo kunnen uw tanden zich tussendoor herstellen. Vermijd ook suikerrijke of zure tussendoortjes.

Meer over mondgezondheid