Huurprijs en EPC afficheren

Wie een woning verhuurt is wettelijk verplicht de gevraagde huurprijs te vermelden bij elke officiële of publieke mededeling:

  • Op internet, in een advertentieblad of op een affiche ‘te huur’ voor het raam van de woning moeten steeds de huurprijs en de gemeenschappelijke kosten aangegeven worden.
  • Zet u uw pand 'te huur' via een bord aan de gevel, maar bestaat er ook een digitaal zoekertje van? Dan moet u er de link naar het online zoekertje opzetten. De huurprijs, kosten en lasten hoeven niet op de affiche vermeld te zijn. 

De bedoeling hiervan is kandidaat-huurders beschermen tegen willekeur van eigenaars die de prijs zouden aanpassen naargelang de kandidaat-huurder die zich aanbiedt, wat niet mag. Alle kandidaten moeten gelijk worden behandeld.


EPC-score

Verder is het bij bekendmakingen in etalages van de makelaar, advertenties in folders, kranten of online, tv- of radio-advertenties nodig om de zogenaamde EPC-score (hoe energiezuinig een woning is) aan te duiden. Op raamaffiches of borden aan de woning hoeft u de EPC-score enkel te vermelden als u er extra informatie in opneemt over de woonindeling, zoals het aantal slaapkamers bijvoorbeeld. Daaruit kunnen kandidaat-huurders bij de keuze van een nieuwe woning afleiden hoe energiezuinig de woning is.

Boetes

Als verhuurders de huurprijs of de gemeenschappelijke lasten niet vooraf meegeven, riskeren ze een GAS-boete. Verhuurders die het EPC niet vermelden, kunnen een boete krijgen van het Vlaamse Energieagentschap.

Lees meer