Huurprijs en EPC afficheren

Wie een woning verhuurt is wettelijk verplicht de gevraagde huurprijs te vermelden bij elke officiële of publieke mededeling. Op internet, in een advertentieblad of op een affiche ‘te huur’ voor het raam van de woning moeten steeds de huurprijs en de gemeenschappelijke kosten aangegeven worden.

De bedoeling hiervan is kandidaat-huurders beschermen tegen willekeur van eigenaars die de prijs zouden aanpassen naargelang de kandidaat-huurder die zich aanbiedt, wat niet mag. Alle kandidaten moeten gelijk worden behandeld.

EPC-score

Verder is het bij bekendmakingen in etalages van de makelaar, advertenties in folders, kranten of online, tv- of radio-advertenties nodig om de zogenaamde EPC-score (hoe energiezuinig een woning is) aan te duiden. Op raamaffiches of borden aan de woning hoeft u de EPC-score enkel te vermelden als u er extra informatie in opneemt over de woonindeling, zoals het aantal slaapkamers bijvoorbeeld. Daaruit kunnen kandidaat-huurders bij de keuze van een nieuwe woning afleiden hoe energiezuinig de woning is.

Boetes

Als verhuurders de huurprijs of de gemeenschappelijke lasten niet vooraf meegeven, riskeren ze een GAS-boete. Verhuurders die het EPC niet vermelden, kunnen een boete krijgen van het Vlaamse Energieagentschap.