Wat mag er in de pmd-zak?

 

Veelgestelde vragen over pmd

Waarom mag ik geen verpakkingen in elkaar steken of aan elkaar laten? 

Er mag meer in de blauwe zak, maar het is belangrijk dat alles er los in zit. Verpakkingen in elkaar steken om plaats te winnen, mag dus niet. Dit is belangrijk omdat deze verpakkingen anders niet herkend worden in de sorteerinstallatie en niet gerecycleerd kunnen worden. Soms bestaat een verpakking uit verschillende soorten plastic, denk maar aan een bakje van vlees met folie of een botervlootje met aluminium laagje. Om deze soorten correct te kunnen sorteren en later te kunnen recycleren, haal je ze los van elkaar voor je ze in de blauwe zak steekt.
Mogen de doppen op de plastic flessen en flacons blijven zitten? 
Je mag de doppen op de plastic flessen en flacons laten zitten. Ze worden mee gerecycleerd. Let op, dit is NIET het geval voor de inzameling van glas in de glasbol of glasbak.
Waarom mag ik geen flessen of flacons vastmaken aan de buitenkant van de blauwe zak? 
Bij het binnenkomen in het sorteercentrum worden de blauwe plastic zakken automatisch geopend en als afzonderlijke fractie gesorteerd. Verpakkingen die aan de buitenkant van de zak worden vastgemaakt, worden samen met de zakken meegenomen en komen daardoor in de verkeerde stroom terecht.

Meer info