Kinderbegraafplaats Sterrenweide

Niel krijgt een sterrenweide

Elke begraafplaats is naast een plaats van rouw ook een herinneringsplek waar men tot rust kan komen. Niet alleen familie die een overleden naaste wil groeten komt langs. Ook mensen die geen bekenden op de begraafplaats hebben rusten ontdekken steeds vaker – zeker dit jaar – al wandelend deze plaats van stilte en bezinning.

Arduinen grafmonumenten bepaalden vroeger misschien wel het uitzicht van de meeste begraafplaatsen, maar dat beeld past niet meer in de 21ste eeuw. Dankzij vergroening met meer bomen en minder omvangrijke stenen grafbedekkingen worden begraafplaatsen in heel Europa dan ook langzaamaan tot parken getransformeerd. Zo ontstaan plaatsen waar men niet alleen beter tot rust kan komen, maar waar het ook aangenamer is om mooie herinneringen op te halen. Een begraafplaats is dus niet langer enkel een laatste rustplaats, maar ook een ontspannings- en stilteplek voor iedereen.

Het gemeentebestuur werkt ook geleidelijk aan een transformatie van de Nielse begraafplaats. Dit najaar staat namelijk de aanleg van een sterrenweide op het programma. Zo zal het binnenpleintje van het perceel waar de kindergraven liggen als herinneringsparkje worden heraangelegd. Hier zullen enkele taludzones met meer bloemen, struiken en bomen de sterrenweide, het herdenkingsmonument, de strooiweide en de toekomstige memoboxzone omsluiten. Deze binnenzone zal integraal voorbehouden blijven voor kindergraven.

Het eerste deel van de aanleg van de sterrenweide is ondertussen afgerond. De kinderbegraafplaats is vanaf maandag 25 oktober 2021 weer toegankelijk voor bezoekers. De komende weken werken we de sterrenweide verder af. Zo zullen we extra groen aanplanten. Hou onze kanalen zeker in de gaten voor de laatste updates over het project!

ONTWERP3 A3