Lokaal bestuur Niel zet strijd tegen lege brooddozen op school verder in nieuwe schooljaar

Niel, 29 augustus 2022 – Ook in Niel komen kinderen helaas met een lege of slechtgevulde brooddoos naar school. Dat kan wijzen op kansarmoede of ongezonde eetgewoontes. Het lokaal bestuur van Niel zal daarom, na een succesvol pilootproject afgelopen lente, ook tijdens het aankomende schooljaar voor deze kinderen boterhammenlunches voorzien in de basisscholen en in de Buitenschoolse KinderOpvang.

Om de lege brooddozen aan te pakken, organiseerde het lokaal bestuur in mei en juni 2022 al een proefproject in enkele basisscholen waarbij ze vijf weken lang iedere maandag boterhammen en beleg aanbood.

Na een positieve evaluatie en in overleg met de scholen, is nu beslist om de actie vanaf september voort te zetten, en dat tot eind juni 2023. Het lokaal bestuur zorgt opnieuw voor het brood en het beleg, die de scholen dan volgens de vraag van de dag kunnen verdelen.

Ook in de Buitenschoolse KinderOpvang
Het initiatief wordt daarnaast uitgebreid naar de gemeentelijke Buitenschoolse KinderOpvang. Kinderen met een lege brooddoos kunnen daar voortaan iedere woensdagmiddag een voedzaam lunchpakket krijgen.

“Het is heel belangrijk dat kinderen ’s middags voldoende en gezond eten, om krachten op te doen voor de lessen in de namiddag. We kiezen bewust voor voedzame etenswaren, zoals grof brood in plaats van sandwiches, en beleg zoals kippenwit, boterhamworst of smeerkaas. Af en toe is er ook ruimte voor een boterham met choco of confituur. Zo willen we kinderen helpen alle onderwijskansen optimaal te benutten, en ook kansarmoede bestrijden”, aldus Anne Troch, schepen voor armoedebestrijding en gelijke kansenbeleid.

Schepen Eddy Soetewey, bevoegd voor onderwijs en Buitenschoolse KinderOpvang, vult verder aan: “De scholen die aan het proefproject deelnamen, reageerden na afloop enthousiast. Reden genoeg dus om de actie verder te zetten, en dat meteen voor het ganse schooljaar 2022 – 2023. Ook onze collega’s in de Buitenschoolse KinderOpvang worden met dezelfde problematiek geconfronteerd. Daarom gaan we het initiatief ook daar uitrollen. We zullen de actie regelmatig evalueren, zodat we kunnen bijsturen waar nodig.”

Voor meer informatie:
Lokaal bestuur Niel
Dienst Communicatie
communicatie@niel.be
03 451 11 10