Mijn VerbouwPremie (Nieuw vanaf 1/7/2022)

Wat

Vanaf 1/7/2022 worden de bestaande Vlaamse renovatiepremie en de energiepremies van Fluvius geïntegreerd in de nieuwe "Mijn VerbouwPremie". Door ze te centraliseren moet het verbouwers makkelijker maken worden om premies aan te vragen. Daarnaast voorziet het nieuwe systeem hogere premies voor lage inkomens.

U kan "Mijn VerbouwPremie" aanvragen voor:

  • dakrenovatie.
  • buitenmuurrenovatie.
  • vloerrenovatie.
  • renovatie van buitenschrijnwerk.
  • binnenrenovatie.
  • investeringen in hernieuwbare energie
  • vernieuwing van elektriciteit.
  • vernieuwing van sanitair.

Voor wie

Voor al wie investeert in een bestaande woning, bestaand appartement, appartementsgebouw of bedrijfspand. 

Hoe aanvragen ?

U kan "Mijn VerbouwPremie" vanaf 1/10/2022 online aanvragen. 

Tijdelijke aanvraagstop oude premies tussen juli en september 2022

De huidige renovatiepremie en energiepremies van Fluvius kan u nog tot en met 30/6/2022 aanvragen (op papier of digitaal). Vanaf 1/7/2022 tot en met 30/9/2022 kunnen er tijdelijk geen premies meer aangevraagd worden voor renovatiewerken, dak-, muur- of vloerisolatie, hoogrendementsglas, warmtepompen (behalve hybride pompen), zonneboilers en warmtepompboilers. 

Andere premies (zoals de EPC-labelpremie, de premie voor zonnepanelen, de premie voor een hybride warmtepomp en de premie voor sturing van elektrische warmte) kunnen na 1/7/2022 wel nog steeds bij Fluvius worden aangevraagd.

Oud of nieuw premiesysteem?

Als u momenteel verbouwt, vraagt u zich wellicht af of u nu nog aan aanvraag moet indienen. In veel gevallen kan het interessanter zijn om te wachten met een premieaanvraag op de opening van het nieuwe digitale aanvraagloket van Mijn VerbouwPremie. Zeker voor verbouwers met een laag of gemiddeld inkomen kan dit een hogere premie opleveren.

Vraagt u voor 1/7/2022 nog een van de bestaande premies aan? Dan kunt "Mijn VerbouwPremie" niet meer aanvragen voor die werken. Voor andere werken kan dat natuurlijk wel. 

Voor aanvragen van de huidige renovatiepremie tot en met 6/5/2022 in de categorieën dak, buitenschrijnwerk of technische installaties (elektriciteit en sanitair), zal geen rekening gehouden worden met de termijn van 5 jaar om voor dezelfde categorieën van werken opnieuw ‘Mijn VerbouwPremie’ aan te vragen.
 
Voor aanvragen van de huidige renovatiepremie in die categorieën van werken vanaf 7 mei tot en met 30 juni 2022, begint de termijn van 5 jaar wel te lopen. Voor deze categorieën van werken kan men ten vroegste 5 jaar na de huidige aanvraag voor de renovatiepremie Mijn VerbouwPremie aanvragen.

Bedrag

Het bedrag van de premie hangt voor woningen af van het totale gezinsinkomen en de samenstelling van het gezin. Voor bedrijfspanden gaat het om een vast bedrag per m2 of per installatie.

Via de simulator kunt u snel berekenen welke premie en welk premiebedrag u kunt krijgen voor de verschillende categorieën van werken binnen Mijn VerbouwPremie. 

Meer informatie