Mo bereidt kinderen voor op eerste schooldag

Gepubliceerd op woensdag 15 maart 2023 12.23 u.

De allereerste schooldag is heel spannend. Om kleuters zo goed als mogelijk voor te bereiden op die grote stap, ontwikkelde het Huis van het Kind Niel twee fotoboeken – eentje voor elke kleuterschool in de gemeente – waarin het figuurtje Mo de kinderen rondleidt in de scholen aan de hand van foto’s. Onderweg houdt hij halt bij bijvoorbeeld de schoolpoort, de klas en de speelplaats. Verder staan in het boek enkele eenvoudige doe-opdrachten die ouders en kinderen aanzetten om te praten over die eerste schooldag.

Vruchtbare samenwerking

Het idee voor deze fotoboeken ontstond op een workshop met onder meer enkele onthaalouders, kinderbegeleiders en zorgcoördinatoren dat het Huis van het Kind organiseerde in kader van het project “Trampoline”. Met dit initiatief willen de partners alle kinderen alle kansen voor een sterke toekomst bieden. Eén van de speerpunten is “warme transities”, ofwel grote overgangen in het leven van jonge kinderen zorgzaam omkaderen.

Voor professionals en ouders

De fotoboeken worden ter beschikking gesteld van onthaalouders, kinderopvanginitiatieven en scholen. Andere professionals, zoals zorgcoördinatoren, en ouders kunnen het boekje ontlenen via de bibliotheek of het Huis van Het Kind Niel. Het vormt zo een mooie aanvulling op het bestaande wenbeleid voor de overgang tussen thuis/kinderopvang en het onderwijs.