Niel blaast liever bellen dan rook!

Gepubliceerd op vrijdag 31 mei 2019 9.47 u.

Generatie Rookvrij is een initiatief van o.m. Kom op tegen Kanker, Stichting tegen Kanker, de Belgische Cardiologische Liga, het Vlaams Instituut Gezond Leven, de Vlaamse Vereniging voor Respiratoire Gezondheids-zorg en Tuberculosebestrijding (VRGT), de Gezinsbond, …

'Generatie Rookvrij´ wil een brede beweging opstarten met mensen en organisaties die ijveren voor een samenleving waar niemand nog (over)lijdt aan de gevolgen van roken en meeroken. Een samenleving waarin we kinderen en jongeren beschermen tegen de verleiding om te beginnen roken en verslaafd te geraken. Maar ook meeroken is ongezond. 

Elke week beginnen in België honderden kinderen te roken. Maar stel nu dat we de logica achter ‘zien roken doet roken’ doorbreken. Rookvrij als de nieuwe norm.

Doel? Een eerste rookvrije generatie creëren. Want kinderen en jongeren hebben het recht om rookvrij op te groeien.

Wat we daarvoor moeten doen? Meer rookvrije omgevingen creëren. Door Generatie Rookvrij wordt aan rokers gevraagd om op kindvriendelijke plaatsen niet meer te roken. De nadruk wordt gelegd op sensibiliseren en niet op verbieden. We rekenen dan ook op het begrip en de medewerking van de rokers.