Niel krijgt een sterrenweide

Gepubliceerd op maandag 26 juli 2021 11 u.

Elke begraafplaats is naast een plaats van rouw ook een herinneringsplek waar men tot rust kan komen. Niet alleen familie die een overleden naaste wil groeten komt langs. Ook mensen die geen bekenden op de begraafplaats hebben rusten ontdekken steeds vaker – zeker dit jaar – al wandelend deze plaats van stilte en bezinning.

Arduinen grafmonumenten bepaalden vroeger misschien wel het uitzicht van de meeste begraafplaatsen, maar dat beeld past niet meer in de 21ste eeuw. Dankzij vergroening met meer bomen en minder omvangrijke stenen grafbedekkingen worden begraafplaatsen in heel Europa dan ook langzaamaan tot parken getransformeerd. Zo ontstaan plaatsen waar men niet alleen beter tot rust kan komen, maar waar het ook aangenamer is om mooie herinneringen op te halen. Een begraafplaats is dus niet langer enkel een laatste rustplaats, maar ook een ontspannings- en stilteplek voor iedereen.

Het gemeentebestuur werkt ook geleidelijk aan een transformatie van de Nielse begraafplaats. Dit najaar staat namelijk de aanleg van een sterrenweide op het programma. Zo zal het binnenpleintje van het perceel waar de kindergraven liggen als herinneringsparkje worden heraangelegd. Hier zullen enkele taludzones met meer bloemen, struiken en bomen de sterrenweide, het herdenkingsmonument, de strooiweide en de toekomstige memoboxzone omsluiten. Deze binnenzone zal integraal voorbehouden blijven voor kindergraven.

De aanleg van deze sterrenweide en groenzones start op maandag 9 augustus 2021 en eindigt op donderdag 30 september 2021. Zo zijn de werken afgerond vóór de periode van de dodenherdenkingen begin november. Om de werkzaamheden vlot te laten verlopen, wordt de kinderbegraafplaats tijdens die periode tijdelijk afgesloten voor alle bezoekers. De bestaande graven worden niet geruimd of verplaatst.