Nieuw speelbos voor Niel

Binnenkort is Niel een speelbos rijker. De groenpool tussen de Landbouwstraat en de Kwaede Wielstraat zal toegankelijk worden gemaakt door de aanleg van een belevenispad. Hierdoor krijgen kinderen een extra plek om buiten te spelen. Dit zijn Natuur en Bos van de Vlaamse overheid, het lokaal bestuur van Niel en Regionaal Landschap Rivierenland overeengekomen. Voor de uitvoering en het onderhoud zal ook intensief samengewerkt worden tussen de verschillende partners.

Momenteel is er in natuurdomein Walenhoek reeds een speelzone aanwezig, maar deze is eigenlijk niet ideaal gelegen. Door nu in te zetten op een speelbos dicht bij de plaats waar kinderen wonen, brengen we een stukje toegankelijke en avontuurlijke wildernis veel dichter bij de kinderen. Een bijkomend voordeel is dat we de Walenhoek zelf een beetje rustiger kunnen maken. Zo creëren we een rustig en aangenaam wandelgebied dat ook een toplocatie is voor bijvoorbeeld tal van vogelsoorten.

Het terrein aan de Landbouwstraat was tot de jaren 70 een klei ontginningsgebied waar ondertussen de natuur haar gang kon gaan. “Op termijn is het de bedoeling om er een gevarieerd speelbos met recreatieve elementen van te maken en zo een natuurspeelzone te creëren in het centrum”, klinkt het bij Natuur en Bos. Niets is immers zo leuk als gewoon je deur uit te kunnen stappen en op pakweg de afstand van de slager of de bakker ook een speelbos te kunnen vinden. Om het gebied goed in kaart te brengen zal eerst gewerkt worden aan een veilige toegankelijkheid. Omgewaaide bomen, gevaarlijk overhangende bomen en zwerfvuil zullen verwijderd worden op de route van het belevenispad. Regionaal Landschap Rivierenland zal mee instaan voor de inrichting van het speelbos.

Lokale verenigingen, scholen en andere belanghebbenden zullen op verschillende momenten het speelbos mee kunnen helpen uitbouwen.