Opgelet! Dorpsstraat wordt tijdelijk ‘schoolstraat’

Het project verbouwing site GBS Niel – nu GO Scholengroep Rivierenland “Parel aan de Rupel” – zit mooi op schema. Het nieuwe gebouw, achteraan in de tuin van de scholengroep, is klaar en wordt al gretig in gebruik genomen door de kleutertjes en juffen.

Met de voortgang van de werken en de ingebruikname van het nieuwe gebouw wijzigt ook de toegang naar de school. De toegang bevindt zich nu tijdelijk in de Dorpsstraat, en is bereikbaar via de parking naast Taverne Den Tighel.

Dit brengt uiteraard meer drukte met zich mee in de nabije omgeving, van en in de Dorpsstraat. Om deze verkeersdrukte te verminderen en vooral om iedereen, jong en oud op een veilige manier door de Dorpsstraat te laten gaan, heeft het gemeentebestuur, op advies van de politie beslist om de Dorpsstraat op bepaalde tijdstippen autoluw te maken door er een ‘schoolstraat’ van te maken.

Wat is een ‘schoolstraat’?

Een schoolstraat is een straat aan de ingang van een school, die bij het begin en het einde van de schooldag tijdelijk wordt afgesloten voor inrijdend gemotoriseerd verkeer. U kan de straat op dat moment alleen te voet of met de fiets in. Geen enkele auto of bromfiets mag de straat inrijden. Bewoners mogen de straat wel nog uitrijden aan lage snelheid. Voor hulp- en nutsdiensten bestaat een uitzondering.

Bestuurders die in de schoolstraat rijden, doen dit stapvoets. Ze laten de doorgang vrij voor voetgangers en fietsers, verlenen hen voorrang en stoppen er zo nodig voor. De bestuurders brengen de voetgangers en fietsers niet in gevaar en hinderen hen niet.

Wat houdt dit concreet in ?

De Dorpsstraat wordt bij het begin en het einde van de schooldag afgesloten. Dit wil zeggen dat in de Dorpsstraat op de hoek van de Ridder Berthoutlaan een nadar wordt geplaatst met de borden ‘verboden toegang voor iedere bestuurder’ en ‘schoolstraat’ op volgende tijdstippen :

  • Van maandag t.e.m. vrijdag : aanvang van de school van 8u15 tot 8u45
  • Woensdag : einde schooldag van 11u50 tot 12u15
  • Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag : einde schooldag van 15u15 tot 15u45