Niel gisteren en vandaag

Niel is een gemeente van 527 hectare, begrensd door de charmante Rupel, en telt 10.200 inwoners.

Onze gemeente heeft een rijke geschiedenis.

Oorspronkelijk was Niel een ‘vakantieoord’ voor de rijke stedelingen die hier vertoefden tijdens de zomerperiode. Het kasteel in de Ridder Berthoutlaan verwijst daar nog naar.

Toen men later in de Rupelstreek de klei in de bodem ontdekte, werd Niel stilaan een steenbakkersgemeente. Later kwam daar de textielindustrie bij. Vaak ging dat gepaard met minder fraaie arbeidsomstandigheden.

De gemeente kende in de jaren ’60 en ’70 van vorige eeuw een terugval in het aantal inwoners (amper 7.000) maar deze trend is intussen gekeerd.

Vandaag is Niel een aangename, groene gemeente met een levendig verenigingsleven. Bovendien heeft Niel tal van mobiliteitstroeven: de A12 en E19 zijn dichtbij, Brussel en Antwerpen ook, onze gemeente ligt langs de spoorlijn Antwerpen-Boom-Puurs en ze kent de voordelen en de charmes van de Rupel.

Niel komt jaarlijks ook in de schijnwerpers met de cyclocross en onze jaarmarkt is één van de grootste markten met kermis in de Rupelstreek.

Wenst u meer cijfergegevens over Niel te vinden, kijk dan eens in de gemeentelijke profielschets.

Wil u meer te weten komen over de rijke geschiedenis van Niel, ga dan zeker een kijkje nemen in "De Leuze", het Niels ErfgoedArchief.