Paddenstoelen

De herfst is het ideale seizoen om nog eens het bos in te trekken en te genieten van de kleurrijke natuurpracht met oranje-, geel-, en bruintinten in de hoofdrol. Onderweg komt u dan ook wel eens paddenstoelen tegen, een typisch natuurfenoneem voor de herfst. We zetten enkele veelvoorkomende soorten op een rijtje.

Gewoon eekhoorntjesbrood

U herkent gewoon eekhoorntjesbrood aan zijn donkere kleur, platte hoed en bolle steel. Maar zo ziet deze soort er alleen uit als die volgroeid is. Wanneer eekhoorntjesbrood net uitkomt, is het aan de buitenkant bleek en heeft het een langwerpige steel. Pas nadien krijgt deze paddenstoel zijn typische uitzicht. Van een metamorfose gesproken! Gewoon eekhoorntjesbrood is gewoon eetbaar.

Foto: gezondheidsnet.nl

Aardappelbovist

Deze paddenstoel vindt u vooral terug in zanderige ondergronden. Hij heeft een heel korte steel en de buitenkant voelt ruw aan. Hoewel deze soort sterk lijkt op een aardappel, is het toch oppassen geblazen. Hij is namelijk bijzonder giftig.

Foto: gezondheidsnet.nl

Elfenbankje

Deze opvallende soort lijkt door zijn naam te zijn weggelopen uit een sprookje. Elfenbankjes komen vaak voor tegen boomstronken, waar ze telkens in verschillende laagjes boven elkaar groeien. Hoewel deze paddenstoel eetbaar is, laat u hem toch beter links liggen. Naar verluid smaken elfenbankjes niet zo lekker.

Vliegenzwam

De laatste, en zeker niet de minste uit ons overzicht, is de vliegenzwam. U herkent hem aan zijn typische rode hoed met witte stippen en zijn langwerpige steel. De vliegenzwam groeit in de buurt van berken of sparren. Hij oogt bijzonder mooi, maar let op: hij is uiterst giftig.

Plukken is voor professionals

Zin om zelf paddenstoelen te plukken? Vraag dan raad aan een gids met kennis van (paddenstoelen)zake. Een giftige soort eten kan u ernstig ziek maken; in het ergste geval kan u er zelfs aan overlijden.