Peter Raymakers, gemachtigd opzichter

Iedere schooldag gidsen de gemachtigd opzichters kinderen veilig de Nielse straten over. Zon, sneeuw, regen en/of wind, deze vrijwilligers staan altijd klaar! Wij volgden vlak voor de grote vakantie Peter Raymakers, die al vijf jaar gemachtigd opzichter is in onze gemeente.

Peter, vertel: hoe ziet uw dag als gemachtigd opzichter eruit?
“Tegen 07.40 uur kom ik naar de Heideplaats, waar ik sinds twee jaar sta. Tot 08.30 uur help ik er voetgangers en vooral veel fietsers oversteken. Om 15.15 uur of op woensdagmiddag om 11.50 uur keer ik terug om kinderen die naar huis gaan, te begeleiden.”

Waar moet u vooral op letten?
“Als gemachtigd opzichter moet je eigenlijk 10 paar ogen hebben om alles goed in de gaten te houden. Zeker de komst van elektrische fietsen en speedpedelecs zorgen voor extra uitdaging. Je moet ook rustig blijven: de ochtend- en avondspits kunnen hectisch zijn en dat zorgt soms voor frustratie. Maar eigenlijk zijn de meeste mensen heel vriendelijk! Passanten wensen ons een goedemorgen en bedanken ons. Soms krijgen we zelfs cadeautjes: een verfrissend blikje frisdrank, chocolaatjes, … (lacht).”

Wat vindt u zo leuk aan dit vrijwilligerswerk?
“De dankbaarheid en vriendelijkheid van de mensen doen zeker deugd! Als gemachtigd opzichter kan ik ook nog iets betekenen voor de maatschappij. Ik kamp met gezondheidsproblemen, maar dit werk lukt nog wel. Dankzij de vrijwilligersvergoeding verdien ik ook een centje bij, wat mooi meegenomen is.”

Wie luistert het best naar uw instructies?
“Da’s een goede vraag (lacht)! Eigenlijk de vrachtwagenchauffeurs, die zich heel bewust zijn van het gewicht dat ze vervoeren. Ook automobilisten stoppen bijna altijd netjes.”

Wil u ook graag gemachtigd opzichter worden? Stuur dan een e-mail naar vrijwilliger@niel.be of bel 03 451 11 10.