Recyclagepark Boom - Niel

RECYCLAGEPARK BOOM-NIEL opnieuw geopend vanaf 2 mei 

Het recyclagepark Boom-Niel werd grondig en efficiënt heringericht met een betalende en niet-betalende zone. Bovendien werd het voorzien van allerlei moderne snufjes, zoals een geautomatiseerde toegangscontrole, een weegbrug en betaalterminal. De gemeentebesturen van Boom en Niel streven hiermee, samen met IGEAN, naar een kwalitatieve, duurzame en uniforme dienstverlening voor al de inwoners.

Inwoners van Boom en Niel kunnen met hun gesorteerd afval terecht op al de recyclageparken van de IGEAN ‘regio zuid’ in de gemeenten: Aartselaar, Boechout, Boom, Hove, Kontich, Lint, Mortsel, Ranst, Rumst en Wommelgem.

Voor wie

Inwoners van de gemeenten Boom en Niel

Inwoners van Boom en Niel krijgen met de identiteitskaart automatisch toegang tot het recyclagepark.


Eigenaars van een tweede verblijf, verenigingen en scholen

De inwoners van een tweede verblijf, verenigingen en scholen krijgen alleen toegang tot het recyclagepark als zij een schriftelijke toelating van het gemeentebestuur hebben. Deze moet aangevraagd worden bij de milieudienst van de gemeente. Met deze toelating kan je vervolgens naar het recyclagepark en krijg je ter plaatse een toegangskaart. Voor deze kaart betaal je een waarborg van 5 euro. De waarborg wordt teruggestort bij inlevering van de kaart.


Inwoners houder van een niet-Belgische identiteitskaart

De inwoners van Boom of Niel met een andere nationaliteit ontvangen bij het eerste bezoek aan het recyclagepark een toegangskaart. Voor deze toegangskaart moet geen waarborg betaald worden.

Nieuw: KMO en zelfstandige ondernemers

Je kan niet terecht met bedrijfsafval op het recyclagepark van Boom-Niel, maar wel in de KMO-recyclageparken in Aartselaar, Kontich en
Wommelgem

Hoe aanvragen ?

Voor je vertrekt: check

 • Sorteer thuis! Dan gaat het sneller voor jou en voor de andere bezoekers van het recyclagepark.
 • Heb je je identiteitskaart en betaalkaart op zak? Je hebt ze alletwee nodig!
 • Eerst in de auto: gratis afval. Laatst inladen: betalend afval (want dat moet je éerst uitladen in het recyclagepark!)

Hoe werkt het recyclagepark?

 • Rij naar de ingang en steek je identiteitskaart in de zuil.
 • De slagboom gaat open! Rij het recyclagepark binnen.
 • Je hebt betalende afvalstoffen bij. De parkwachter verwijst je door naar het betalend gedeelte. De slagboom van het betalend gedeelte gaat open
 • Rij de weegbrug op. Los eerst de duurste fractie. Deze wordt gewogen.
 • Rij naar de voorziene container en werp er je afval in. Rij dan terug naar de weegbrug. Je wagen wordt opnieuw gewogen.
 • Daarna los je goedkopere fractie in de container. Rij weer naar de weegbrug voor de laatste weging.
 • Klaar? Rij naar de uitgang van het betalend gedeelte. Steekt je identiteitskaart in de betaalzuil. De rekening wordt gemaakt en op het scherm lees je af hoeveel je moet betalen.
 • Steek je betaalkaart in de betaalzuil. De betaalzuil geeft een ticket en de slagboom gaat open. Je verlaat het betalend gedeelte.
 • Op het niet-betalend gedeelte breng je je afval naar de juiste plaats. Twijfel je? Vraag dan hulp aan een parkwachter – dat zijn de experts! Voilà! Je kan met een “opgeruimd” gevoel terug naar huis!

 

Vind alle info over jouw recyclagepark door op onderstaande link te klikken

Klik hier

Kostprijs

Tarieven voor de betalende afvalstoffen

afvalfractie particulieren en verenigingen

 Hoe wordt de hoeveelheid bepaald?


• Voortaan worden de afvalstoffen waarvoor je moet betalen gewogen.
• Alle recyclageparken zijn opgesplitst in een betalend en niet-betalend gedeelte.
• Op het betalende gedeelte van de recyclageparken staat een geijkte weegbrug.
• De weegbrug registreert de hoeveelheden per schijf van 5 kg.

Vrijstelling! Jaarlijks 50 kg gratis !

Elk gezin ( tot 3 personen) krijgt een vrijstelling van 50 kg per jaar voor de betalende
fracties en 10 kg extra per bijkomend
gezinslid per jaar. De vrijstelling geldt niet voor
grofvuil. De vrijstelling wordt automatisch verrekend na
weging van je afvalstoffen. Vrijstellingen kunnen niet opgebouwd worden. Dit betekent
dat de vrijstelling die op het einde van het jaar niet opgebruikt is, vervalt

Aan de uitgang van het betalend gedeelte staat een betaalzuil. Nadat je al de afvalstoffen in de juiste containers hebt gedeponeerd, steek je je identiteitskaart in de betaalzuil. Op het scherm lees je af hoeveel je moet betalen. Betalen kan enkel met betaal- of kredietkaart

Uitzonderingen

Geen huisvuil of gft+ op het recyclagepark!
Huisvuil en gft+ naar het recyclagepark brengen is verboden. Indien je huisvuil of gft+ op het recyclagepark aanbiedt, zal dit dan ook steeds geweigerd worden door de parkwachters. Je moet je huisvuil of gft+ verplicht meegeven met de ophaling aan huis.

Wat is huisvuil?
Huisvuil is het afval dat na sortering overblijft en dat, eventueel na het te verkleinen, in je huisvuilzak past. Indien het niet in een huisvuilzak past wordt het beschouwd als grofvuil.

Wat is gft+
Gft+ is groenten-, fruit- en tuinafval plus het ‘niet-recycleerbaar papier’: slagerspapier, bevuilde papieren en kartonnen verpakkingen (pizza- en taartdozen), broodzakken, papieren zakdoekjes, keukenrol en servetten.

Wat meebrengen?

Identiteitskaart en betaalkaart

Eerst in de auto: gratis afval.

Laatst inladen: betalend afval (want dat moet je éerst uitladen in het recyclagepark!)

Meer info

Met je identiteitskaart kan je in al deze recyclageparken terecht

Wat is intergemeentelijk gebruik?
• Inwoners van Boom en Niel kunnen met hun gesorteerd afval terecht op al de recyclageparken van de IGEAN ‘regio zuid’ in de gemeenten: Aartselaar, Boechout, Boom, Hove, Kontich, Lint, Mortsel, Ranst, Rumst en Wommelgem.
• Al deze recyclageparken worden op eenzelfde manier geëxploiteerd. Dit wil zeggen dat je jezelf steeds moet registreren met je identiteitskaart.
• Ook is elk recyclagepark opgesplitst in een betalend en niet-betalend gedeelte. Vanzelfsprekend zijn ook de afvalstoffen, de tarieven en de sorteerregels hetzelfde.
• Tot slot zijn de openingsuren op elkaar afgestemd. Je kan je gesorteerd afval brengen op het ogenblik dat het je het best past.

 

 Containerpark