REGENBOOGCHARTER voor een lokaal regenboogbeleid tegen homo- en transfobie

Het gemeentebestuur van Niel hecht veel belang aan het welvoelen en acceptatie van alle burgers. Vaak worden holebi’s en transgenders geconfronteerd met onbegrip.

Het gemeentebestuur Niel wil zich graag engageren om het lokaal regenboogbeleid verder uit te bouwen zodat alle holebi- en transinwoners zich welkom voelen binnen de gemeente. Steden en gemeenten leggen met het “Regenboogcharter voor een lokaal regenboogbeleid” de nadruk op 6 strategische doelstellingen. De gemeente Niel zal deze ook nastreven en concrete acties voeren:

 1. We maken de burgers bewuster en informeren
 2. We verzamelen kennis en omringen ons met experten
 3. We ondersteunen en versterken holebi- en transpersonen in onze gemeente
 4. We verhogen de gelijke kansen en de veiligheid in onze stad
 5. We hebben aandacht voor holebi- en transpersonen in ons aanbod en in onze beeldvorming
 6. We hebben elkaar nodig, we doen samen de inspanning

 

Vereniging Regenboog Niel

 

Jaarlijks wappert de regenboogvlag aan het gemeentehuis tijdens de Pride Week (14-20 mei) waarin ook de Internationale Dag tegen Homo- en Transfobie valt. Doch het gemeentebestuur wil een regenboogbeleid voeren met een verscheidenheid aan positieve acties. Hiertoe werd recent de werkgroep Regenboog Niel opgericht, ondersteunt door o.a. het gemeentebestuur. Deze vereniging bestaat uit vrijwilligers, lokale geëngageerde holebi’s die een overzicht hebben op de leefwereld en noden van onze holebi- en transgender inwoners. Zij zijn volop bezig met verschillende acties uit te werken.

Rekeningnr. Regenboog Niel: BE56 7350 5033 3688

Acties 

Naar aanleiding van de pride maand mei en de internationale dag tegen holebi- en transfobie op 17 mei organiseert onze gemeente enkele acties.

 • 13 mei: ondertekenen ‘regenboogcharter voor een lokaal regenboogbeleid'
 • Fleuren we de gemeente op en zal je de regenboogvlag zien verschijnen aan de openbare gebouwen en straten!
 • Ook onze Nielenaartjes (leerlingen basis- en kleuteronderwijs GBS/SH ) dragen hun steentje, of beter gezegd “vetertje” bij. Zij krijgen en zullen regenboogveters dragen.
 • Gemeente- en onderwijzend personeel van alle scholen in Niel (kleuter- lager en middelbaar) zullen een regenboogpin opsteken
 • Handelszaken die openstaan voor diversiteit zijn weldra herkenbaar aan een regenboogsticker op hun (raam/inkomdeur zaak) en regenboogvlag Op de gemeentelijke website www.niel.be vind je tevens de “Regenboogpagina” met handige informatie en contactpunten

Wil ook jij een regenboogvlag uithangen tijdens de Prime-maand mei? (de voorraad is helaas uitgeput) 

Dit kan!

LET OP:in Niel echo werd gecommuniceerd dat u de regenboogvlag online kon aanvragen via het e-loket of ze aan huis laten leveren. Dit is niet het geval.

Wat kan wel ...

Alle Nielenaren kunnen de regenboogvlag ophalen aan het onthaalloket (dit tijdens de openingsuren van het gemeentehuis).

of

u kan contact opnemen met Vereniging Regenboog en een afspraak maken om de vlag daar af te halen. 

De vlaggen zijn gratis te verkrijgen, u kan steeds, vrijblijvend, bijdragen op Regenboog Niel. (BE56 7350 50333688 BIC kredbebb Rekeninghouder Regenboog Niel.)

Brochures 

ZiZomagazine, het informerend tijdschrift voor holebi’s en transgenders

Dit gratis magazine vindt je bij de afhaalpunten in Niel:

 • o OCMW Niel, Boomsestraat 1A (folderrek)
 • o bibliotheek, Antwerpsestraat 24 (folderrek)