REGENBOOGCHARTER voor een lokaal regenboogbeleid tegen homo- en transfobie

Het gemeentebestuur van Niel hecht veel belang aan het welvoelen en acceptatie van alle burgers. Vaak worden holebi’s en transgenders geconfronteerd met onbegrip.

Het gemeentebestuur Niel wil zich graag engageren om het lokaal regenboogbeleid verder uit te bouwen zodat alle holebi- en transinwoners zich welkom voelen binnen de gemeente. Steden en gemeenten leggen met het “Regenboogcharter voor een lokaal regenboogbeleid” de nadruk op 6 strategische doelstellingen. De gemeente Niel zal deze ook nastreven en concrete acties voeren:

 1. We maken de burgers bewuster en informeren
 2. We verzamelen kennis en omringen ons met experten
 3. We ondersteunen en versterken holebi- en transpersonen in onze gemeente
 4. We verhogen de gelijke kansen en de veiligheid in onze stad
 5. We hebben aandacht voor holebi- en transpersonen in ons aanbod en in onze beeldvorming
 6. We hebben elkaar nodig, we doen samen de inspanning

Vereniging Regenboog Niel

 

Jaarlijks wappert de regenboogvlag aan het gemeentehuis tijdens de Pride Week (14-20 mei) waarin ook de Internationale Dag tegen Homo- en Transfobie valt. Doch het gemeentebestuur wil een regenboogbeleid voeren met een verscheidenheid aan positieve acties. Hiertoe werd recent de werkgroep Regenboog Niel opgericht, ondersteunt door o.a. het gemeentebestuur. Deze vereniging bestaat uit vrijwilligers, lokale geëngageerde holebi’s die een overzicht hebben op de leefwereld en noden van onze holebi- en transgender inwoners. Zij zijn volop bezig met verschillende acties uit te werken.

Rekeningnr. Regenboog Niel: BE56 7350 5033 3688

Acties 

Naar aanleiding van de pride maand mei en de internationale dag tegen holebi- en transfobie op 12 mei 2019 organiseert onze gemeente enkele acties.

 • 12 mei om 14u30 : in ontvangst nemen van de trofee "holebi-vriendelijkste" gemeente. Begin augustus vorig jaar werd Niel - samen met Antwerpen, Mechelen, Turnhout en Vorselaar - beloond als holebi-vriendelijkste gemeente.
 • We vragen alle kinderen die op 12 mei naar het gemeentehuis komen om een mooie en kleurrijke tekening mee te brengen. Over liefde, verliefd zijn, regenbogen en verdraagzaamheid. De tekeningen hangen we dan op in of aan het gemeentehuis, in een grote, kleurrijke collage.
 • Fleuren we de gemeente op en zal je de regenboogvlag zien verschijnen aan de openbare gebouwen en straten!

Wil ook jij een regenboogvlag uithangen tijdens de Prime-maand mei?

Dit kan!

Alle Nielenaren kunnen de regenboogvlag ophalen aan het onthaalloket (dit tijdens de openingsuren van het gemeentehuis).

of

u kan contact opnemen met Vereniging Regenboog en een afspraak maken om de vlag daar af te halen. 

De vlaggen zijn gratis te verkrijgen, u kan steeds, vrijblijvend, bijdragen op Regenboog Niel. (BE56 7350 50333688 BIC kredbebb Rekeninghouder Regenboog Niel.)

Brochures 

ZiZomagazine, het informerend tijdschrift voor holebi’s en transgenders

Dit gratis magazine vindt je bij de afhaalpunten in Niel:

 • o OCMW Niel, Boomsestraat 1A (folderrek)
 • o bibliotheek, Antwerpsestraat 24 (folderrek)