Restauratie orgel Onze-Lieve-Vrouw Geboortekerk

De komende maanden zal er bij kerkdiensten geen orgelmuziek te horen zijn. Ook voorbijgangers zullen ’s avonds geen vleugje muziek meer rond het dorpsplein horen dwarrelen. De reden? Het kerkorgel wordt momenteel gerestaureerd, met steun van de Vlaamse Overheid! Het instrument van bijna 250 jaar oud was in slechte staat geraakt: lekkages, verteerde onderdelen, vuil en ingezakt pijpwerk maakten het spelen steeds moeilijker. Bepaalde noten waren zelfs niet meer haalbaar.

Beschermd erfgoed

Dit historische instrument is trouwens beschermd als onroerend erfgoed. Het orgel werd in 1779 gebouwd door Egidius-Franciscus van Peteghem, van de Vlaamse orgelbouwersdynastie Van Peteghem. Zijn orgel met twaalf registers werd in 1823 uitgebreid. In 1856 en 1942-1944 werden opnieuw aanpassingen doorgevoerd. In 1866 werden ook nieuwe blaasbalgen geïnstalleerd. Zonder lucht immers geen orgelmuziek. Een orgel kent als blaasinstrument dan ook onderdelen als een bourdon, een gamba, een wilgenpijp, een woudfluit, een hobo, een cornet, een klaroen of nog een trompet.

Toekomstmuziek

Met deze restauratie willen we het kerkorgel weer speelklaar maken voor organisten en voor de leerlingen van de Academie Hemiksem-Schelle-Niel. De restauratie zal nog het grootste deel van 2023 in beslag nemen.