Rivierpark Scheldevallei

Het Rivierpark Scheldevallei omvat de Schelde en haar bijrivieren. Ook onze mooie Rupelstreek maakt er dus deel van uit, samen met de Polders van Kruibeke, de Durmevallei, de Damvallei, de Kalkense Meersen Donkmeer, Klein-Brabant, en Dendermonde en haar omgeving. 

Toekomstig Nationaal Park?

De Vlaamse regering wil vier Nationale Parken inrichten. Er wordt daarbij gemikt op plekken met bijzondere natuur, ruime biodiversiteit, en veel belevings- en erfgoedwaarde. In het najaar van 2021 stelden tien locaties zich daarvoor kandidaat. In januari 2022 werden daaruit zes kanshebbers geselecteerd. En daar is ook het Rivierpark Scheldevallei bij!

De overgebleven kandidaten moeten nu tegen eind dit jaar een masterplan en een operationeel plan uitwerken. Een jury bepaalt midden 2023 welke van hen erkend worden als Nationaal Park. Nog even spannend afwachten dus!

Erkenning door Unesco?

Het Rivierpark Scheldevallei maakt trouwens ook deel uit van de grotere Nederlands-Vlaamse Schelde Delta, dat in de running is om door de UNESCO uitgeroepen te worden als Geopark.

Ontdek het Rivierpark Scheldevallei