Sportpark krijgt nieuw basketbalveld, skatepark en Finse piste

De site van de sporthal onderging de voorbije jaren al een ware metamorfose met onder meer de komst van een grotere speeltuin en de populaire “Sutu Wall” (een interactieve voetbalmuur).

Maar daar blijft het niet bij. We plannen om in het sportpark tegen de zomer van 2022 een nieuwe Finse piste, een basketbalveld en een skatepark aan te leggen. Daarnaast wordt het bestaande voetbalveld omgetoverd tot een trainingsveld/minivoetbalveld. In de oorspronkelijke plannen waren ook drie padelvelden voorzien, maar die werden geschrapt na bezorgdheden bij de buurtbewoners rond geluidsoverlast.

Waarom gaan we het sportpark herinrichten? Ten eerste vergroten we zo het aanbod van sportinfrastructuur in onze gemeente en ten tweede beantwoorden we aan de groeiende vraag naar terreinen om te skaten.

FAQ uitbreiding sportpark

De bestaande Finse piste wordt amper gebruikt. Is het dan wel de moeite waard om ze te vernieuwen?
Door de bouw van de nieuwe turnhal werd de Finse piste de voorbije maanden inderdaad iets minder gebruikt dan gewoonlijk. Maar in normale omstandigheden komen veel lopers er frequent naartoe. Daarnaast wordt ze gebruikt voor het Start 2 Run-programma, waar jaarlijks 60 tot 70-mensen aan deelnemen.

De Finse piste is dus één van de beste troeven in onze gemeente om mensen op een laagdrempelige manier aan het sporten te zetten. Door de Finse piste nu uit te breiden en te verbeteren, willen we in de toekomst nog meer Nielenaren doen bewegen.

Hoe groot wordt het skatepark? Op de plannen lijkt het eerder klein.
De grootte van het skatepark zal bepaald worden op basis van wat de ontwerpers kunnen realiseren binnen ons budget. Het college van burgemeester en schepenen en de gemeenteraad keurden de gunningsvoorwaarden goed, en gespecialiseerde firma’s werden gevraagd om binnen het budget met de nodige creativiteit een zo groot mogelijk skatepark te realiseren, en dit naar de ideeën van de werkgroep “Skate”. We stelden onlangs een aannemer aan. 

Waarom komt het skatepark er nu pas, terwijl dat al jaren geleden beloofd werd?
Het skatepark staat inderdaad al geruime tijd op de agenda, maar door andere meer dringende structurele werken en de bouw van een nieuwe turnhal, een ruimte voor gevechtssporten en danszaal moesten we dat helaas verschuiven naar een later tijdstip. In de tussentijd zijn we uitgebreid in gesprek gegaan met de werkgroep “Skate” met daarin ook ervaren skaters van verschillende leeftijdscategorieën.

Voorzien jullie in het sportpark ook een afkoelingsplein?
Dat is niet voorzien binnen de huidige plannen. Maar we installeerden in het verleden al drie grote canvasspandoeken over de speeltoestellen in de speeltuin van de sporthal, zodat er voldoende schaduw is voor de kinderen.

Hoeveel kosten de werkzaamheden?
De heraanleg van de Finse piste gebeurt in eigen beheer. De aanleg van het basketbalveld was al voorzien in het budget van de ontwikkeling van de sporthalsite.

Wat zijn de volgende stappen in het proces?
Voor het skatepark werd intussen een aannemer aangesteld. De werken moeten starten binnen 70 dagen na de gunning. 

Wanneer starten de werken?  
De start van de werken is voorzien voor de eerste jaarhelft van 2022. We houden u uiteraard op de hoogte.