Sterrenweide op Nielse begraafplaats officieel geopend

Niel, 10 december 2021 – Vanmiddag is op de begraafplaats van Niel de nieuwe sterrenweide, met een strooiweide, sterrenheuvel en een herdenkingsparkje, officieel ingehuldigd. Dat gebeurde in aanloop naar Wereldlichtjesdag nu zondag, waarop overleden kinderen worden herdacht. Dankzij de nieuwe infrastructuur krijgt de begraafplaats een hedendaagse invulling en aanblik.

Op de kinderbegraafplaats zijn er voortaan een sterrenheuvel, waar foetussen die tijdens de zwangerschap overleden zijn begraven kunnen worden, en een weide waarop overleden kinderen kunnen worden uitgestrooid. Daarnaast staat er een herdenkingsboom waarin ouders, ter nagedachtenis van hun kind, een sterretje met zijn of haar naam kunnen bevestigen. Later plaatst het lokaal bestuur Niel er ook nog memoboxen. Daarin kunnen de urne en een aandenken, zoals een knuffel, worden gezet.

De sterrenheuvel is ook ingericht als herdenkingsparkje, met een bank en groen. Enkele taludzones met bloemen, struiken en bomen omsluiten het geheel.

Symbolisch ontwerp
In het ontwerp van de sterrenweide schuilt heel wat symboliek: de heuvel staat voor een baarmoeder waarin het vruchtje versteend (dus overleden) is. Vandaar dat er op de top van de heuvel een terras van leien is aangelegd. Daar staat een halve bank op. Die verwijst op haar beurt naar leven dat veel te vroeg eindigde. Achter de bank staat nog een boom, die symboliseert dat het overleden vruchtje spiritueel aanwezig blijft, maar niet meer kan groeien.

Begraafplaats van de 21ste eeuw
Met de komst van de sterrenweide en het extra groen beantwoordt de Nielse begraafplaats sterker aan de noden van vandaag. Schepen voor erediensten Eddy Soetewey licht toe:

“Voortaan kunnen we ook sterrenkindjes een mooie laatste rustplaats geven op onze begraafplaats. Dat is belangrijk, aangezien er in onze samenleving nog altijd te weinig aandacht voor is. Verder bieden we met de weide de mogelijkheid om de assen van een overleden kind op de kinderbegraafplaats uit te strooien, in plaats van op de strooiweide voor volwassenen. Ouders kunnen dus kiezen tussen een klassieke begrafenis of een crematie, zodat ze op hun manier afscheid kunnen nemen. De aanleg van extra groen en het bankje sluiten dan weer aan bij het feit dat begraafplaatsen niet langer alleen maar laatste rustplaatsen zijn. Het zijn anno 2021 steeds vaker ook plekken van herdenking, bezinning en stilte. De robuuste arduinen grafmonumenten maken plaats voor planten, bloemen en struiken. Zo transformeren begraafplaatsen bij ons en in het buitenland langzaam tot parken.”