Tijdscapsule Hellegat

Op het Oud Veerhoofd in Hellegat prijkt sinds kort een nieuw moment dat het verleden van de Nielse wijk weer tot leven brengt. De tijdscapsule bestaat onder meer uit een zitbank en een infobord over de rijke geschiedenis van Hellegat. In de 18de en 19de eeuw was het namelijk de thuishaven van het veer naar Ruisbroek, dat Antwerpen, Gent en Dendermonde voor het eerst over de Rupel met elkaar verbond. Deze as werd zelfs tot militaire weg gedoopt. Later groeide Hellegat uit tot een van de bekendste steenbakkersgehuchten.

Rondom de tijdscapsule, die werd geschonken door de Vlaamse Waterweg, legden we een parkje aan met een bank en ecologische beplanting om onder andere vogels en bijen aan te trekken.

Aanknopingspunten voor ontdekkingstocht

Deze tijdscapsule is deel van een reeks van in totaal twaalf monumenten in de Scheldevallei. Ook in Schelle, Hemiksem, Boom, Rumst, Temse, Zele, Hamme, Kruibeke, Buggenhout, Dendermonde Berlare kan u er eentje vinden. Met dit project willen de gemeentebesturen, het kandidaat Nationaal Park Scheldevallei, Geopark Schelde Delta en De Vlaamse Waterweg nv de rijke geschiedenis van onze regio levendig houden. Samen vormen de tijdscapsules een route om onze mooie Rupelstreek, en bij uitbreiding het Rivierpark Scheldevallei, te ontdekken.

Het Rivierpark Scheldevallei is momenteel trouwens kandidaat om erkend te worden als nationaal park. Het gebied maakt ook deel uit van de Nederlands-Vlaamse Schelde Delta, dat dan weer kans maakt om door de Unesco uitgeroepen tot worden tot “Geopark”.