Samen tegen de tijgermug!

De tijgermug komt vooral voor in warmere gebieden, maar is door de klimaatverandering ook in opmars in Vlaanderen. Vorig jaar werden dubbel zoveel locaties gemeld waar tijgermuggen gespot zijn. Daarom geven we graag enkele tips waarmee je als burger het verspreiden van de tijgermug mee kan helpen tegengaan.

 

Tip 1: geef tijgermuggen geen lift


Als je met de wagen huiswaarts keert vanuit Italië, Frankrijk, Spanje of Zuid-Duitsland, let dan goed op dat je geen kleine verstekelingen meeneemt, ook niet in je valies. Zie je een verdachte mug, vernietig ze dan.

 

Tip 2: voorkom broedplaatsen


Alle muggen hebben water nodig om zich voort te planten. Een kleine plas water op een zeil, in een goot of op een plat dak is al voldoende. Ook rioolputjes en regentonnen zijn favoriete broedplaatsen. Het is dus een belangrijke boodschap om plasvorming te verwijderen of vermijden! Denk er dan bijvoorbeeld aan om:

  • Water in plonsbadjes, potten en plantenschalen wekelijks te verversen
  • Je regenton af te dekken met muggengaas
  • Je dakgoot regelmatig te reinigen
  • Emmers, zeilen en kruiwagens met water niet te laten staan.

 

Tip 3: investeer eerder in biodiversiteit dan in gif


Libellen, juffers, waterkevers, kikkers, salamanders, vleermuizen en vogels, ja zelfs die vervelende wesp, ze lusten graag een (exotische) mug. Laat ze een plekje in je tuin.

Ga zeker niet zelf aan de slag met biociden, laat dit over aan de professionals.

Draag jouw steentje bij aan de ontdekking van nieuwe locaties waar de tijgermug voorkomt.
Heb je een tijgermug gezien? Meld het op Homepage | MuggenSurveillance