Lokaal bestuur Niel steunt kandidatuur Nationaal Park Scheldevallei

Niel, 1 juni 2023. Het Rivierpark Scheldevallei, dat ook de Rupel omvat, is kandidaat om door Vlaanderen erkend te worden als Nationaal Park. Als onderdeel van deze kandidatuur werd een samenwerkingsovereenkomst opgesteld. De Nielse gemeenteraad keurde die eergisteren, dinsdag 30 mei 2023, goed.

Vlaanderen wil tegen 2024 vier Nationale Parken erkennen met een unieke belevingswaarde op vlak van natuur, biodiversiteit, erfgoed, recreatie en toerisme. Er zijn nog vijf kandidaten in de running, waaronder het Rivierpark Scheldevallei dat de Schelde en haar bijrivieren omvat.

Bijzondere natuur en boeiend verleden beschermen

Het Nationaal Park Scheldevallei wil onder meer beter zorgdragen voor de waardevolle natuur en biodiversiteit in de regio, en die in de toekomst versterken. Bijvoorbeeld door rivieren als de Rupel te verbinden met natuurgebieden, zoals de Walenhoek. Verder is het de ambitie om erfgoedparels, onder andere steenbakkerijen en getijdenmolens, te beschermen en de regio verder te ontwikkelen als toeristische trekpleister.

De Rupel, onze natuurgebieden Walenhoek en het Niels Broek ontstaan uit ons rijke steenbakkersverleden, maken van Niel de “Parel aan de Rupel”. Daarnaast vormen ze mee de identiteit van de ruimere Rupelstreek en Scheldevallei. Door samen te werken met het Rivierpark, andere gemeentes en organisaties kunnen we die troeven nog beter beschermen en laten ontdekken door meer mensen. Eind dit jaar weten we of het Rivierpark Scheldevallei deze prestigieuze erkenning binnenhaalt. We wachten dus in spanning af!” aldus Eddy Soetewey, schepen voor toerisme en erfgoed.