Vergeet je verse lucht en ventilatie niet

Met de koudere maanden in aantocht, spenderen we weer wat meer tijd binnen, in de warmte van ons huis. Dat mag dan nog gezellig zijn, het kan ook een negatieve impact hebben op onze gezondheid wanneer er niet voldoende verse lucht binnenkomt.85 procent van onze tijd spenderen we binnenshuis. Je kan je dus wel voorstellen dat ongezonde lucht in huis behoorlijk wat gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Vooral zwangere mensen, kinderen, oude- ren en zieken zijn hier extra gevoelig voor.
 
Dat de lucht binnen soms vuiler is dan buiten kan verschillende oorzaken hebben. Het kan aan het gebouw zelf te wijten zijn of aan stoffen uit bouw- en inrichtingsmaterialen. Denk aan nieuwe meubelstukken en gordijnen, maar ook schoonmaakproducten, sigaretten, open haarden, ... brengen schadelijke stoffen in huis. Als je je woning niet vaak genoeg van verse lucht voorziet, stapelen die zich op. Dit kan klachten veroorzaken van allergiee¨n tot hoofdpijn, en in de ergste gevallen kan het zelfs leiden tot coma of de dood (bijvoorbeeld door CO2-opstapeling). Opstapelend vocht en daarbij horende schimmelproblemen, een vaak voorkomend issue, kunnen ten slotte de luchtwegen grondig aantasten.

Voldoende ventileren en verluchten is dus de boodschap – niet alleen tijdens de koude maanden, maar het hele jaar door!

Meer weten over een gezond binnenklimaat? Surf naar www. zorg-en-gezondheid.be/per-domein/ preventie/gezond-binnen/gezond- binnen-bij-je-thuis