Vogelgriep

De vogelgriep treft verschillende soorten, zoals eenden, ganzen, pluimvee en roofvogels. De ziekte is waarschijnlijk een blijvend probleem onder wilde vogels. Daardoor blijft ook het risico op vogelgriep het hele jaar aanwezig, en is het belangrijk om een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen.

Wat moet u doen als u een zieke of dode vogel vindt?
  • Raak de vogel niet aan zonder de juiste bescherming: minstens mondmasker (liefst een FFP2-masker) en wegwerphandschoenen (bij voorkeur in latex).
  • Bel de gratis influenzalijn van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) op 0800 997 77. Daar krijgt u verdere instructies om de vogel te laten ophalen voor onderzoek.

    Als het over een dode vogel gaat zal het FAVV, afhankelijk van de locatie, soort en tijdstip, beslissen of het kadaver ingezameld moet worden. Is onderzoek nodig? Dan zorgt het FAVV ervoor dat een nabijgelegen opvangcentrum voor wilde dieren het kadaver ophaalt.
  • Hou huisdieren op afstand en hou honden aan de leiband.

Meer info over andere acties die u moet nemen als u een dode of zieke vogel vindt of als je zelf vogels houdt, kan u rustig nalezen op de website van Agentschap Natuur en Bos.