Warme dagen

In de zomer is het belangrijk om even op te frissen welke maatregelen essentieel zijn tijdens warme dagen. Vooral in de periode vanaf 15 mei tot en met 30 september is het raadzaam om extra waakzaam te zijn. We willen dan ook aan iedereen vragen om tijdens deze periode extra aandacht aan onze jongste, oudste en kwetsbaarste inwoners te besteden. Geef ook zeker onderstaande tips door, zo redt u deze zomer misschien een leven!

Blijf voldoende hydrateren

Wanneer de temperaturen oplopen, is het nóg belangrijker om voldoende water te drinken. Wacht dus niet tot u dorst heeft, maar neem geregeld een slokje. Check de kleur van uw urine om na te gaan of u voldoende drinkt. Ook is het tijdens de warmste dagen vaak slim om drankjes niet gekoeld, maar op kamertemperatuur te drinken. Te veel koude drank vertraagt namelijk de bloedsomloop en hierdoor koelt u minder snel af. Ook alcohol vertraagt het afkoelingsproces.

Bij warm weer eet u best lichte maaltijden. Fruit en groenten zijn altijd een goed idee, want die zitten vol vitaminen.

Bescherm u tegen de zon

Huidkanker is een van de snelst toenemende vormen van kanker vandaag. De belangrijkste boosdoener? Blootstelling aan de zon. U beschermen tegen de zon doet u als volgt:

  • Zon weren: zoek regelmatig de schaduw op, bijvoorbeeld onder een parasol.
  • Kleren: draag beschermende kledij zoals een T-shirt, een hoedje en een zonnebril.
  • Smeren: smeer u regelmatig in, bij voorkeur met zonnecrème van minstens factor 30.

Het is trouwens veel sneller #smeerweer dan u denkt. Al vanaf UV-index 3 kunnen de zonnestralen uw huid beschadigen. Benieuwd wat de UV-index vandaag is? Neem dan een kijkje op www.meteo.be.

Zorg voor koele ontspanningsplaatsen

Sluit wanneer het buiten warmer is dan binnen uw rolluiken of gordijnen. Wanneer dit de hitte niet voldoende buitenhoudt, kan u aluminiumfolie op de buitenzijde van uw ramen hangen. Werkt dat nog niet voldoende? Neem dan een lauwe douche of zoek een koele plek op in onze gemeente. Zware inspanningen stelt u ook beter uit tot ’s ochtends of ’s avonds, wanneer het koeler is. 

Negeer gezondheidsklachten niet

Periodes van extreme warmte kunnen heel wat doen met het menselijk lichaam. Raadpleeg daarom meteen een arts wanneer u klachten zoals huiduitslag, misselijkheid, hoofdpijn of uitdroging ervaart. Denkt u zelf last te hebben van een hitteslag of merkt u de symptomen op bij iemand anders? Bel wanneer nodig zeker 112. Hitteslagen zijn namelijk gevaarlijk!

Bezoek de websites www.warmedagen.be/tips-bij-warm-weer en www.vlaanderen.be/bescherming-tegen-hitte-en-ozon voor meer informatie en tips. Daarnaast biedt het dossier ‘Hitte’ van Gezondheid en Wetenschap op www.gezondheidenwetenschap.be/dossiers/hitte verduidelijking over dit thema.