Warme dagen

Blijf alert als warme dagen-expert

In de zomer is het belangrijk om even op te frissen welke maatregelen essentieel zijn tijdens warme dagen. Vooral in de periode vanaf 15 mei tot en met 30 september is het raadzaam om extra waakzaam te zijn. We willen dan ook aan iedereen vragen om tijdens deze periode extra aandacht aan onze jongste, oudste en kwetsbaarste inwoners te besteden. Geef ook zeker onderstaande tips door, zo redt u deze zomer misschien een leven!

Blijf voldoende hydrateren

Wanneer de temperaturen oplopen, is het nóg belangrijker om voldoende water te drinken. Wacht dus niet tot u dorst heeft, maar neem geregeld een slokje. Check de kleur van uw urine om na te gaan of u voldoende drinkt. Ook is het tijdens de warmste dagen vaak slim om drankjes niet gekoeld, maar op kamertemperatuur te drinken. Te veel koude drank vertraagt namelijk de bloedsomloop en hierdoor koelt u minder snel af. Ook alcohol vertraagt het afkoelingsproces.

Denk aan bescherming tegen de zon

Verder moet ook de huid beschermd en gehydrateerd worden. Smeer daarom regelmatig voldoende zonnecrème wanneer u de zon niet kan vermijden. En draag een hoofddeksel om hitteslagen te voorkomen.

Zorg voor koele ontspanningsplaatsen

Sluit wanneer het buiten warmer is dan binnen uw rolluiken of gordijnen. Wanneer dit de hitte niet voldoende buitenhoudt, kan u aluminiumfolie op de buitenzijde van uw ramen hangen. Werkt dat nog niet voldoende? Neem dan een lauwe douche of zoek een koele plek op in onze gemeente.

Laat gezondheidsklachten niet sluimeren

Periodes van extreme warmte kunnen heel wat doen met het menselijk lichaam. Raadpleeg daarom meteen een arts wanneer u klachten zoals huiduitslag, misselijkheid, hoofdpijn of uitdroging ervaart. Denkt u zelf last te hebben van een hitteslag of merkt u de symptomen op bij iemand anders, bel wanneer nodig zeker 112. Hitteslagen zijn namelijk gevaarlijk!

Bezoek de websites www.warmedagen.be/tips-bij-warm-weer en www.vlaanderen.be/bescherming-tegen-hitte-en-ozon voor meer informatie en tips. Daarnaast biedt het dossier ‘Hitte’ van Gezondheid en Wetenschap op www.gezondheidenwetenschap.be/dossiers/hitte verduidelijking over dit thema.